50% dintre micii intreprinzatori nu-si pot intretine familia

Luni, 25 Februarie 2008, ora 08:54
1085 citiri
50% dintre micii intreprinzatori nu-si pot intretine familia

Din statisticile oficiale reiese ca peste 200.000 de lucratori pe cont propriu nu pot face fata cheltuielilor lunare, din veniturile pe care le realizeaza, informeaza Adevarul. Anchetele privind nivelul de trai in randurile celor ce isi castiga existenta exclusiv din activitatile pe cont propriu, efectuate de Institutul National de Statistica, arata ca 53,3% din acesti oameni sunt incapabili sa acopere, din venituri, cheltuielile necesare intretinerii familiei.

Mai mult, 83,5% din cei aflati in asemenea situatii au declarat ca se afla in imposibilitatea de a-si asigura hrana!

Datele statistice referitoare la nivelul de trai al gospodariilor conduse de intreprinzatori, valabile pentru anul 2006, impart acest segment de populatie in doua parti aproximativ egale.

De cealalalta parte se afla cei ce pot face fata cheltuielilor (46,7%), iar in cea goala se regasesc cei ce au declarat ca din veniturile totale lunare nu fac fata cheltuielilor (53,3%).

Avand in vedere ca, in 2006, la Registrul Comertului erau inmatriculati 403.447 de agenti economici (persoane fizice, asociatii familiale si membri cooperatori) care fac, de regula, parte din categoria lucratorilor pe cont propriu, putem spune ca mai mult de 215.000 de intreprinzatori s-au declarat incapabili sa-si intretina familia.

Interesant este ca, dintre acestia, cei mai multi (83,5%, adica aproape 180.000) s-au declarat ca fiind "in imposibilitatea de a cumpara produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei" sugerand, astfel ca ar fi muritori de foame.

Ponderi mai mari in acest segment sunt detinute si de cei care nu-si pot plati intretinerea locuintei (37,6%) sau nu pot deconta factura la curentul electric (23,1%). Pentru a depasi aceasta situatie, free-lancerii s-au imprumutat de la rude si prieteni (29,2%) ori au prestat munca suplimentara (32,8%).

Pentru ca ziarul "Adevarul" a urmarit acesti indicatori statistici si in anii anteriori, va putem spune ca numarul intreprinzatorilor aflati in incapacitate de plata a scazut, in 2006 fata de 2005 (cu 32.000 de persoane), deoarece si numarul total de lucratori pe cont propriu a scazut, in aceeasi perioada, cu aproape 9.000 de persoane.

Profesiile liberale care se regasesc in topul scaderilor cifrelor de afaceri din 2006 fata de anul anterior sunt dulgheria (-14,2%), cizmaria (-13,2%), croitoria (-12,9%) si ceasornicaria (-7,3%). La polul opus, cu cele mai semnificative cresteri ale vanzarilor, s-au aflat cei ce castiga din drepturile de autor (+20,2%) si cei ce se ocupa cu confectiile metalice (+13,7%).

Cum se explica faptul ca si in randurile intreprinzatorilor - persoane care castiga, de regula, peste media generala - se regasesc "muritori de foame", si inca in proportii semnificative? Specialistii afirma ca fie acestia realizeaza doar sporadic veniturile necesare acoperirii cheltuielilor, fie acorda prioritate cheltuielilor profesionale (plata datoriilor, furnizorilor, achizitii necesare rulajului curent al afacerii etc.), dupa care raman fara banii necesari intretinerii propriei gospodarii.

Demn de mentionat este faptul ca patronii - adica detinatorii de societati comerciale care au angajati - au refuzat, in 2006, sa-si dezvaluie nivelul de trai. La nivelul anului 2005 existau date statistice potrivit carora 15% din patroni ar fi in incapacitate de a-si intretine familia, insa la nivelul anului 2006 acesti indicatori au disparut din buletinele Institutului National de Statistica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#intreprinzatori, #profit, #pierderi , #stiri economice