Ziare.com

90% din pestele mancat de romani este din import

de Ana Voicu
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 08:14

   

90% din pestele mancat de romani este din import
Romanii consuma de patru ori mai putin peste pe an comparativ cu media din UE, care este de 20 kg pe locuitor. Circa 90% din pestele de pe masa populatiei din Romania provine din import.

In urma cu 20 de ani, consumul de peste si produse din peste era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scazut pana la 2 kg in 1993 si apoi s-a inregistrat o tendinta de crestere progresiva a acestuia pana la 5 kg/loc in 2008.

Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, in 2008 pescuitul comercial in apele interioare a realizat o productie de 3.310 tone. Pescuitul este practicat pe Dunare, in Delta Dunarii, complexul de lacuri Razim-Sinoie, unele lacuri de acumulare.

Pescuitul in apele interioare este practicat, in special, ca o activitate principala si permanenta, realizata de pescarii traditionali, dar in unele cazuri este un mod de existenta pentru persoanele care nu au un venit suficient din alte activitati. Activitatea de pescuit este practicata in baza unor permise sau licente.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Mai mult de 2.500 de pescari (din care 98% sunt barbati) pescuiesc in apele interioare din Romania, folosind 2.256 de barci inregistrate. Principalele specii capturate in apele interioare sunt carasul, platica, scrumbia, crapul. "Exista dubii ca o cantitate importanta din captura de peste provenit din pescuitul din apele interioare nu este inregistrata. Pescuitul sportiv realizeaza de asemenea o anumita cantitate de captura care nu este inregistrata in statisticile oficiale", potrivit informatiilor de la Ministerul Agriculturii.

In ce priveste procesarea, in prezent exista 56 de intreprinderi in industria de procesare a pestelui. Cresterea productiei a fost determinata in special de noile unitati construite dupa 2000 si de modernizarea unor unitati mai vechi prin programul SAPARD.

Avand in vedere absorbtia destul de mare a fondurilor SAPARD in perioada 2005-2006, pentru activitatea de procesare si marketing si capacitatea de productie din procesare a fost extinsa si modernizata. Acest proces va continua si se va extinde la scara mai mare odata cu accesarea fondurilor disponibile prin Programul Operational pentru Pescuit.
Citeste mai multe despre consum peste romani peste romani import
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

''..In urma cu 20 de ani, consumul de peste si produse din peste era mai mare de 8 kg/locuitor..''

Dar atunci aveam FLOTA!
Acum nu mai avem nici "Dosarul FLOTA''!

 

petarde si fumigene ale Ministerului Agriculturii

Progamul de pescuit al Romaniei nu e functional deoarece nu s-a finalizat evaluarea proiectelor depuse si nu s-a semnat nici un contract, pana in acest moment.
Sarbu si-a dat demisia deoarece conducerea ministerului a fost o treaba prea grea pentru el si oamenii lui din agentii.

Romania la potentialul ei natural ar putea produce sute de mii de tone de peste pe an!!!

Daca, toata lunca Dunarii, de la intrarea in tara pina la Cernavoda at fi trasformata in crescatorii semi-naturele de peste am realiza acest obiectiv. Basca ca, ar fi dezvoltata si industira turistica, prin unitati hoteliere de mici dimensiuni, care ar fi un magnet pentru pescarii sportivi din toata Europe si lumea larga. Egiptul care nu are conditiile nostre produce din crescatorii amenajate in lunca Nilului, spre varsarea in delta sa, peste 600.000 tone de peste anual si egiptenii vor ca, sa creasca aceasta productie la un milion de tone pe an.

 

90 % paguba

dar cand a mai fost ROMANUL gospodar in tara sa si sa sfinteasca locul binecuvantat primit in dar cu atata generozitate de CEL de SUS!?

Atita timp cit din 1947 s-a inversat scara valorilor!!!

Si in fruntea statului au ajuns numai conducatori care se gindesc cum sa fure mai mult si mai repede ca, sa-si imbogateasca familia si neamurile fara sa aiba viziunea pe termen mediu, lung si foarte lung sprea a aduce Romania la locul ei pe care-l merita pe harta lumii e normal sa ne gasim in situatia in care ne aflam. Gindeste-te ca, amenajind aceste cescatorii semi-naturale, cu adincime de 2-3 metri care se vor umple de puiet si peste mare in timpul primaverii si in care se bagi navoadele toamna, plantezi o perdea lata de 5-7 km de padure de plopi, artari, salcii si salcim. Dupa care construiesti un dig lat de 150-200 de metrii pe care plantezi nuci, dupa o linie cale ferata dubla de trans-containere Constanta-Timisoara-granita Unguriei, o linie dubla pentru trenuri de mare viteza pe acceasi ruta, s-o autostrada pe aceeasi directie. Colaborata cu adincirea canalului Dunarea-M.Neagra pe malurile caruia acolo unde terenul o permite plantezi mini-paduri si deschizi unitati de camping-motel cu 25-50 de locuri cu mici lacuri artificiale, oprind traficul naval, cit este posibil pe cele trei brate al Dunarii micsorind astfel perturbarea si poluarea ecosistemului din Delta. Astep cu incredere injuraturile celor care-l injura oe gelu din obisnuinta si cre..ti..nism.

E clar !

"In Romania Pestii mari nu se lasa de Prins" !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor