Absorbtia fondurilor europene in domeniul transporturilor: 1,16%

Duminica, 12 Iulie 2009, ora 23:35
1736 citiri
Absorbtia fondurilor europene in domeniul transporturilor: 1,16%

In medie, lunar se depun la toate autoritatile de management in jur de 500-600 de proiecte prin care se solicita finantare europeana, cifra extrem de mica daca ne raportam la numarul mare de persoane, societati si autoritati carora li se adreseaza aceste fonduri.

La sfarsitul lunii iunie, valoarea totala a proiectelor pentru care s-a solicitat finantare europeana in ultimele 30 de luni depasea cu aproape 64% valoarea totala a alocarilor Uniunii Europene pentru Romania in intervalul 2007-2009. Adica s-au solicitat finantari cu 15 miliarde de lei peste cele aproximativ 23,76 miliarde lei pe care am fi putut sa le accesam pana in prezent.

Acestea sunt singurele cifre pozitive in ceea ce priveste accesarea de fonduri europene in Romania. Potrivit datelor Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, din cele 8.831 proiecte depuse pana la sfarsitul lunii trecute, aproximativ 51,5% au fost deja respinde, asta in conditile in care o patrime dintre dosare nici nu au fost analizate inca.

Daca ne raportam strict la numarul de proiecte depuse pentru care s-a dat deja un raspuns (6.695), mai putin de o treime au fost aprobate (32,2%). Numai in iunie au fost respinse peste 1.420 de dosare, echivalentul a 84% din dosarele analizate in luna respectiva. In acelasi timp, numarul dosarelor respinse in iunie este de peste doua ori mai mare decat cel al dosarelor depuse in ultima luna din primul semestru.

Valoarea proiectelor aproate luna trecuta se ridica la aproximativ 2,45 miliarde lei, din care 1,72 miliarde lei reprezinta contributia UE, ceea ce a urcat valoarea totala a proiectelor aprobate pana in prezent la aproximativ 15,79 miliarde lei, din care UE acopera 10,56 miliarde.

Practic, am reusit sa accesam in 30 de luni doar 44,5% din fondurile pe care Uniunea Europeana ni le-a pus la dispozitie pentru intervalul 2007-2009

Transporturile, bata-le vina

Deloc surprinzator, cel mai mic grad de absorbtie, doar 1,16%, se inregistreaza pe Programul Operatonal Sectorial Transport, prin care se pot solicita finantari pentru modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare din reteaua transeuropeana de transport, precum si a infrastructurii nationale.

Din cele 5,5 miliarde de lei puse la bataie pentru intervalul 2007-2009, beneficiarii, adica administratorii infrastructurilor nationale de transport aflate in majoritate lor sub autoritatea sau coordonarea Ministerului Transporturilor, au depus 33 de proiecte in valoare totala de 2,9 miliarde lei (53% din alocarea UE).

Pana in prezent s-au aprobat doar 12 proiecte, cu o valoare totala de 321 milioane lei, din care doar 63 de milioane de lei vor proveni de la UE.

La polul opus, cel mai mare grad de absorbtie se inregistreaza pe Programul Operational Sectorial Mediu, unde s-au aprobat finantari in valoare de 3,57 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 66% din alocarea comunitara pentru intervalul analizat. Urmeaza PO Regional cu proiecte totale aprobate in valoare de 3 miliarde lei (60,7% din alocarea UE) si POS Dezvoltarea Resurselor Umane cu proiecte totale aprobate in valoare de circa 2,4 miliarde lei (57,18% din alocarea UE).

POS Transport inregistreaza toturi cel mai bun raport dintre numarul de proiecte aprobate si cel al proiectelor respinse, de 12 la 2. Al doilea si ultimul Program Operational in care numarul proiectelor aprobate este mai mare decat cel al proiectelor respinse este cel de Mediu, unde raportul este de 42 la 33.

Cea mai mare discrepanta din acest punct de vedere exista pe POS Dezvoltarea Resurselor Umane, unde numarul proiectelor respinse este de 3,5 ori mai mare decat cel al proiectelor aprobate.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca PO Regional este singura ramura de finantare europeana in care gradul de absorbtie se poate apropia sau chiar atinge 100% pana la finalul acestui an. Acest lucru se poate intampla in conditiile in care raportul actual dintre proiectele aprobate si cele respinse (45% la 55%) se va pastra si dupa analizarea celor aproximativ 750 de proiecte aflate in curs de evaluare, care reprezinta aproximativ 40% din numarul total al proiectelor depuse.

Citeste si:
USR propune ca fondurile publice pentru Biserică să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene
USR propune ca fondurile publice pentru Biserică să fie alocate după proceduri identice celor utilizate în acordarea de fonduri europene
Uniunea Salvaţi România propune, în programul de guvernare pe care îl va prezenta Parlamentului, ca fondurile publice distribuite cultelor religioase să fie alocate după proceduri identice cu...
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Sursa: Ziare.com