Acordul Putin -Timosenko, anulat de scumpirea gazului?

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 21:50
929 citiri
Acordul Putin -Timosenko, anulat de scumpirea gazului?

Respingerea propunerii ucrainene de a majora taxa de tranzit a gazului pe teritoriul sau ar putea pune sub semnul intrebarii punerea in aplicare a acordurilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean de a nu percepe sanctiuni pentru Naftogaz.

"Incercarea Ucrainei de a creste taxa de tranzit pentru gazul rusesc poate duce la situatia in care Rusia, in scurt timp, nu va mai analiza nicio problema legata de relatiile energetice cu Ucraina, pentru a nu permite discutarea acestei cereri", considera directorul adjunct de la Institutul pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski.

Potrivit lui "aceasta poate pune sub semnul intrebarii implementarea intelegerilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean", scrie Gazeta.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat marti dupa negocierile cu omologul rus Vladimir Putin, din Polonia, ca Rusia si Ucraina au convenit ca Naftogaz va achita doar cantitatile de gaz care sunt consumate in mod real.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a respins luni propunerea Ucrainei privitoare la majorarea taxei pentru tranzitul gazului rusesc prin teritoriul sau spre Europa.

Medvedev a cerut presedintelui companiei Gazprom Aleksei Miller sa se conduca in relatia cu Ucraina exclusiv de contractul incheiat in ianuarie si sa nu accepte modificari in ceea ce priveste plata tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

La sfarsitul saptamanii trecute, compania Naftogaz si apoi premierul ucrainean Iulia Timosenko anuntat ca Ucraina intentioneaza sa creasca taxa de tranzit a gazului incepand cu anul 2010.

Potrivit Timosenko aceasta urmeaza sa creasca cu 65-70%. "In fond, aceasta este prima majorare considerabila in ultimii 18 ani", a spus ea joi in cadrul sedintei de guvern de la Kiev

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane, deoarece cantitatea depozitata deja este suficienta pentru iarna, a spus luni premierul ucrainean Iulia Timosenko la o conferinta de presa, potrivit RIA Novosti.

Saptamana trecuta vicepresedintele Gazprom Valeri Golubev a declarat ca Ucraina trebuie sa inmagazineze in depozitele subterane minim 28 de miliarde metri cubi de combustibil.

Inmagazinarea unor volume suficiente de gaz, de asemnea, trebuie sa asigure tranzitul gazului rusesc catre Europa pentru evitarea unor intreruperi in livrari, asa cum s-a intamplat in ianuarie 2009, cand din cauza unor divergente dintre Moscova si Kiev aproape timp de trei saptamani mai mumlte state europene au ramas fara gaz.

Deocamdata Gazprom nu a comentat decizia ucraineana, potrivit RIA Novosti.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#acord Putin Timosenko, #scumpire gaz tranzit, #gaz iarna Ucraina , #stiri economice