Ziare.com

Acordul Putin -Timosenko, anulat de scumpirea gazului?

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 21:50

   

Acordul Putin -Timosenko, anulat de scumpirea gazului?
Respingerea propunerii ucrainene de a majora taxa de tranzit a gazului pe teritoriul sau ar putea pune sub semnul intrebarii punerea in aplicare a acordurilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean de a nu percepe sanctiuni pentru Naftogaz.

"Incercarea Ucrainei de a creste taxa de tranzit pentru gazul rusesc poate duce la situatia in care Rusia, in scurt timp, nu va mai analiza nicio problema legata de relatiile energetice cu Ucraina, pentru a nu permite discutarea acestei cereri", considera directorul adjunct de la Institutul pentru sisteme sociale, Dmitri Badovski.

Potrivit lui "aceasta poate pune sub semnul intrebarii implementarea intelegerilor verbale dintre premierul rus si cel ucrainean", scrie Gazeta.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a declarat marti dupa negocierile cu omologul rus Vladimir Putin, din Polonia, ca Rusia si Ucraina au convenit ca Naftogaz va achita doar cantitatile de gaz care sunt consumate in mod real.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Presedintele rus Dmitri Medvedev a respins luni propunerea Ucrainei privitoare la majorarea taxei pentru tranzitul gazului rusesc prin teritoriul sau spre Europa.

Medvedev a cerut presedintelui companiei Gazprom Aleksei Miller sa se conduca in relatia cu Ucraina exclusiv de contractul incheiat in ianuarie si sa nu accepte modificari in ceea ce priveste plata tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

La sfarsitul saptamanii trecute, compania Naftogaz si apoi premierul ucrainean Iulia Timosenko anuntat ca Ucraina intentioneaza sa creasca taxa de tranzit a gazului incepand cu anul 2010.

Potrivit Timosenko aceasta urmeaza sa creasca cu 65-70%. "In fond, aceasta este prima majorare considerabila in ultimii 18 ani", a spus ea joi in cadrul sedintei de guvern de la Kiev

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane

Ucraina ar putea sista inmagazinarea gazului rusesc in depozitele subterane, deoarece cantitatea depozitata deja este suficienta pentru iarna, a spus luni premierul ucrainean Iulia Timosenko la o conferinta de presa, potrivit RIA Novosti.

Saptamana trecuta vicepresedintele Gazprom Valeri Golubev a declarat ca Ucraina trebuie sa inmagazineze in depozitele subterane minim 28 de miliarde metri cubi de combustibil.

Inmagazinarea unor volume suficiente de gaz, de asemnea, trebuie sa asigure tranzitul gazului rusesc catre Europa pentru evitarea unor intreruperi in livrari, asa cum s-a intamplat in ianuarie 2009, cand din cauza unor divergente dintre Moscova si Kiev aproape timp de trei saptamani mai mumlte state europene au ramas fara gaz.

Deocamdata Gazprom nu a comentat decizia ucraineana, potrivit RIA Novosti.
Sursa: rNews

Articol citit de 761 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor