Presa din Austria susține că OMV și-ar vinde acțiunile pe care le are la Petrom. La cine ar putea ajunge participația

Marti, 27 Iulie 2021, ora 13:14
10152 citiri
Presa din Austria susține că OMV și-ar vinde acțiunile pe care le are la Petrom. La cine ar putea ajunge participația

Probabilitatea ca OMV să renunţe la acţiunile pe care le deţine la compania românească Petrom este din ce în ce mai mare. Acţiunile ar putea ajunge la ruşii de la Gazprom sau la ungurii de la MOL, potrivit unei analize detaliate apărută în publicația austriacă Kurier.

Jurnalista Andrea Hodoschek scrie despre „aurul negru” al României si susţine că participaţia deţinută de OMV în Petrom este una dintre „vacile de muls bani“. Astfel, o posibilă vânzare a filialei Petrom declanşează temeri în România.

„De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane de euro din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“, scrie jurnalista austriacă. Potrivit acesteia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze, potrivit adevarul.ro.

„Angajamentul în România s-ar putea, într-adevăr, încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă şeful OMV, Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu…“, se mai mentionează în analiză.

OMV ar putea vinde către Gazprom sau MOL

În aceste condiţii, o eventuală retragere a OMV din Petrom ar putea aduce în loc Gazprom sau MOL-ul, compania maghiară de stat, atrage atenţia Andrea Hodoschek.

„O posibilă ieşire a OMV a atras deja atenţia politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe uşa din spate la resursele ţării, «aurul negru»”, se mai arată în material. Or, din punct de vedere politic o astfel de soluţie nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relaţiile încordate cu Rusia lui Putin şi Ungaria lui Viktor Orban. Romgaz ar putea prelua pachetul de acţiuni OMV.

Totodată, potrivit aceluiaşi jurnalul vienez,„se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani”, scrie adevarul.ro.

Concluzia analizei din presa austriacă este că, viitoarea strategie a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. Discuţiile încep din acest moment şi rămâne de văzut dacă OMV este dispus să renunţe la un sfert din producţia de petrol şi gaze. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură.

Citeste si:
Klaus Iohannis, discuție cu reprezentanți ai OMV privind creșterea prețului la gaze și energie. La ce concluzii s-a ajuns
Klaus Iohannis, discuție cu reprezentanți ai OMV privind creșterea prețului la gaze și energie. La ce concluzii s-a ajuns
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, 16 septembrie, cu reprezentanţii OMV Group, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze. În cadrul întâlnirii, șeful statului a...
De ce ne conduc proștii?
De ce ne conduc proștii?
Pentru că mediocritatea a devenit... sub-mediocritate, urmare a scăderii vertiginoase a nivelului educației reale.Grav și deranjant în societate este când pe curba distribuției gausiene a...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Emigrantul-Anonim
rank 5
aradulnou
rank 1
de ce nu le cumpara romania daca sunt asa capabili???