Politicile actuale expun Romania unui risc mai mare, in cazul unei crize - consilier prezidential

Joi, 18 Mai 2017, ora 11:44
3339 citiri
Politicile actuale expun Romania unui risc mai mare, in cazul unei crize - consilier prezidential
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei din prezent se bazeaza pe politici prociclice, care accelereaza scaderea economiei dupa o criza financiara, in conditiile in care Romania a avut, dupa criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din randul tarilor membre Uniunii Europene (UE), a declarat joi consilierul prezidential Cosmin Marinescu.

Potrivit acestuia, aderarea la zona euro nu trebuie sa se faca dupa ce "devenim pe deplin europeni", cele doua procese putand merge in paralel si sustinandu-se in paralel.

Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc semnificativ prognozele analistilor.

Mai multi economisti si-au exprimat indoiala asupra sustenabilitatii asupra acestei evolutii si au avertizat asupra pericolului cresterii deficitelor si a inflatiei.

Acest avans se bazeaza pe politici prociclice, care au accelerat consumul si care fac mult mai grea revenirea economiei in cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.

"In primul rand, daca ar trebui sa invatam ceva din criza economica recenta, ar fi, cel mai probabil, ideea ca politicile pro-ciclice, de care si Romania s-a lasat sedusa, fac mai brutala caderea si mai dureroasa redresarea.

De aceea este important sa discutam deschis, daca si pentru ce merita sa facem deficite mari tocmai atunci cand ne merge bine din punct de vedere economic, in loc sa ne pastram spatiu fiscal pentru "vremurile grele", cand expansiunea economica se va epuiza", a declarat Marinescu, in cadrul conferintei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), organizata de ELEC Romania si Finmedia, cu sprijinul Guvernului Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

El a atras atentia ca Romania este tara care a inregistrat, in perioada post-criza, cea mai rapida crestere a datoriei publice dintre toate tarile UE. Fata de anul 2008, datoria publica a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 de miliarde de euro in ultimii 8 ani.

Consilierul prezidential a subliniat ca Romania trebuie sa respinga exemplul tarilor care au ales o crestere economica bazata pe deficite mari.

"Cifrele arata ca aproape intreaga crestere economica din ultima perioada se bazeaza pe aportul consumului, fapt explicabil pe fondul politicilor pro-ciclice, care sustin cererea agregata prin scaderea impozitarii indirecte si cresterea cheltuielilor salariale", a spus Marinescu.

Acesta a atras atentia ca, desi datele oficiale arata un avans de peste 5% al economiei, prognozele europene estimeaza o crestere de circa 4%.

In privinta aderarii la zona euro, Marinescu considera ca Romania nu trebue sa astepte pana va indeplini, in totalitate, toate standardele acestei zone, tocmai adoptarea monedei unice sustinand acest proces.

"In privinta euro, de exemplu, consider ca nu trebuie sa asteptam pana vom deveni pe deplin "europeni", prin convergenta reala si in sens cultural-institutional, si abia apoi sa adoptam moneda comuna. Aceste procese merg impreuna si se sustin reciproc", a afirmat Marinescu.

In acest context, candidatura la OCDE este un excelent cadru, fiind o afiliere prin care Romania isi asuma angajamente pe termen lung, a subliniat consilierul prezidential.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#crestere produs intern brut, #crestere economie Romania , #stiri economice