Afacerile din zona euro au înregistrat în iulie cea mai mare creştere din ultimele două decenii

Sambata, 24 Iulie 2021, ora 09:56
1510 citiri
Afacerile din zona euro au înregistrat în iulie cea mai mare creştere din ultimele două decenii

Activităţile de afaceri din zona euro au înregistrat în iulie cea mai mare creştere din ultimele două decenii, dar revenirea la creştere a cazurilor de Covid-19 afectează încrederea, potrivit unui sondaj citat de CNBC.

Odată cu accelerarea vaccinărilor şi cu reducerea presiunii asupra sectorului medical, guvernele au ridicat unele dintre restricţiile pe care le-au impus pentru a încerca să conţină sub control răspândirea virusului, ceea ce a dus la revenirea cererii.

Indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), realizat de IHS Markit, considerat ca un indicator bun al sănătăţii economice, a urcat la 60,6 în iulie, de la 59,5, cea mai înaltă valoare atinsă din iulie 2000. Indicele este peste pragul de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie şi o estimare dintr-un sondaj Reuters, de 60 de puncte.

"Zona euro se bucură de creştere în timpul verii, deoarece slăbirea restricţiilor pentru combaterea virusului în iulie a propulsat creşterea la cel mai rapid ritm din ultimii 21 de ani", a declarat Chris Williamson, economist şef pentru afaceri la IHS Markit.

În special sectorul serviciilor se bucură de ridicarea măsurilor de izolare pentru Covid-19 şi de ratele îmbunătăţite de vaccinare, în special în ceea ce priveşte sectoarele de ospitalitate, călătoriile şi turismul.”

Un PMI care acoperă industria de servicii, dominantă în zona euro, a sărit la nivelul de 60,4, de la 58,3, cel mai ridicat nivel din iunie 2006 şi peste prognoza din sondajul Reuters, de 59,5.

Indicând că ritmul nu va încetini în curând, cererea a fost ridicată.

Indicele privind noile afaceri a crescut de la 58,7 la 59,7, unul dintre cele mai ridicate niveluri din istoria de 23 de ani a sondajului.

Indicele PMI din industria prelucrătoare a scăzut uşor de la recordul din iunie, de la 63,4 la 62,6.

Un indice privind producţia, care intră în componenţa indicelui compozit PMI, a scăzut la 60,9 de la 62,6.

Dar răspândirea variantei Delta, extrem de transmisibilă, a coronavirusului a afectat în continuare lanţurile de aprovizionare globale şi a determinat creşterea preţurilor materiilor prime.

Citeste si:
Municipiul Timişoara şi alte şapte oraşe au depăşit incidenţa de 6 la mie. Lista localităților care au depășit acest prag
Municipiul Timişoara şi alte şapte oraşe au depăşit incidenţa de 6 la mie. Lista localităților care au depășit acest prag
Municipiul Timişoara a depăşit incidenţa de 6 la mie a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile, ajungând duminică, 26 septembrie, la o cifră de 6,58. Alte şapte oraşe din patru...
Un cetățean de 60 de ani din Baia Mare a reclamat furtul a 50.000 de euro din mașina proprie
Un cetățean de 60 de ani din Baia Mare a reclamat furtul a 50.000 de euro din mașina proprie
Un bărbat a reclamat poliţiei municipiului Baia Mare furtul unei borsete în care se aflau 50.000 de euro şi a fost lăsată în maşina proprietate personală. "Poliţiştii din Baia Mare au...
Sursa: NEWS.RO