Agentia de Plati, evaluta de o misiune a Comisiei Europene

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 15:54
10807 citiri
Agentia de Plati, evaluta de o misiune a Comisiei Europene

O misiune de audit din partea Comisiei Europene va evalua, incepand din 28 ianuarie, activitatea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in ceea ce priveste gestionarea fondurilor europene, a declarat, luni, directorul general adjunct al APIA, Doru Nechiti, anunta NewsIn.

"In principal, vor fi verificate toate datele centralizate de APIA, fie in urma controlului pe teren, fie a celui administrativ. De asemenea, va fi evaluata functionarea Sistemul Integrat de Administrare si Control", a spus Nechiti.

Potrivit acestuia, au mai ramas de verificat 800 de exploatatii, din cele 7.000 stabilite prin esantionare. APIA a verificat 21.000 de exploatatii, potrivit primului esantion.

Ulterior, la recomandarea Comisiei Europene, a fost suplimentat controlul in teren, urmand sa fie verificate alte 7.000 de exploatatii.

"Cele mai multe exploatatii au ramas de verificat in zona Moldovei, unde volumul de munca a fost mai mare din cauza numarului crescut de parcele.

Obiectivul principal este ca toate exploatatiile sa fie verificate pana la sfarsitul lunii ianuarie", a mentionat Nechiti.

Comisia Europeana a informat, in luna decembrie, ca a hotarat sa nu aplice mecanismul de salvgardare in cazul Romaniei, ca urmare a progresului rapid inregistrat de autoritatile romane in procesul de punere in aplicare a controalelor necesare in gestionarea fondurilor europene.

Totusi, Comisia dispune de posibilitatea de a recurge in orice moment la mecanismul de salvgardare, daca se constata prezenta unor deficiente grave.

Directorul general al APIA, Dan Gherghelas, a declarat, recent, ca fermierii vor primi subventia la hectar, cel mai probabil, din februarie 2008, doar dupa finalizarea controlului in teren.

Potrivit ministrului Agriculturii Dacian Ciolos, plata directa la hectar ar trebui sa se acorde inainte de campania agricola de primavara, pentru ca fermierii sa utilizeze subventia pentru infiintarea culturilor, insa acordarea banilor se poate face doar dupa finalizarea controlului in teren.

Pentru plati directe la hectar, suma alocata Romaniei pentru 2007 este 440 de milioane de euro, iar APIA este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#Comisia Europeana, #agricultura, #Agentia de Plati , #stiri economice