Agrostar cere 4% din PIB pentru Agricultura si ameninta cu blocarea drumurilor

Duminica, 01 Februarie 2009, ora 16:50
1159 citiri
Agrostar cere 4% din PIB pentru Agricultura si ameninta cu blocarea drumurilor
Foto: Curierul National

Agrostar cere 4% din PIB pentru Agricultura si atrage atentia Presedintiei si Guvernului ca alocarea a doar 1,37% din PIB reprezinta un atentat la siguranta alimentara a Romaniei, a declarat presedintele Agrostar Stefan Niculae.

"1,37% buget alocat Ministerului Agriculturii, procent ce include prefinantarile si cofinantarile, la actuala situatie din sectorul agroalimentar inseamna, cu exceptia subventiei alocata de UE, in valoare de 97 euro/ha, anularea tuturor subventiilor si formelor de sprijin financiar de care agricultorii au beneficiat pana in prezent", a declarat Niculaie citat de NewsIn.

"Acest lucru va duce la falimentul societatilor agricole din Romania, care va genera somaj pentru aproximativ 100.000 de lucratori. De asemenea, inseamna falimentul micilor producatori agricoli si crescatori de animale, iar saracia extrema va fi generalizata in mediul rural", a spus presedintele Agrostar.

El sustine ca in acest moment ca urmare a declansarii crizei economice, sectorul agricol se confrunta cu un blocaj financiar generat de preturile foarte mici la produsele agricole, importurile masive care creeaza concurenta neloiala, lipsa acuta a investitiilor din cauza neaccesarii fondurilor europene.

Potrivit liderului sindical, acesti factori fac imposibila achitarea imputurilor, semintelor, motorinei catre beneficiari precum si a creditelor catre banci.

"Federatia Agrostar atrage atentia Guvernului Romaniei ca acest buget aproape inexistent pentru nevoile agriculturii va atenta grav la securitatea alimentara a Romaniei. Federatia Agrostar face apel la domnul Traian Basescu presedintele Romaniei sa intervina de urgenta in vederea medierii acestui conflict declansat cu agricultorii din Romania", potrivit lui Niculaie.

"In cazul in care Presedintia, Guvernul si Parlamentul din Romania nu vor sustine alocarea a 4% din PIB pentru agricultura, Federatia Agrostar va declansa actiuni de protest care vor consta in marsuri si blocari de drumuri cu utilaje agricole si animale", a adaugat Niculae.

Potrivit proiectului de buget transmis partenerilor sociali, agricultura va primi 1,5% din PIB. Ministrul agriculturii Ilie Sarbu a declarat vineri, pentru NewsIn, ca agricultura ar putea primi 1,37% din PIB, procentul incluzand prefinantarile si cofinantarile.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#Agrostar buget agricultura, #ameninta blocare drumuri , #stiri economice
Comentarii
A
antimafia
rank 1