Trei scenarii care arata ca alegerile din SUA vor afecta economia Romaniei

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 00:03
10271 citiri
Trei scenarii care arata ca alegerile din SUA vor afecta economia Romaniei

Analistii financiari au creionat trei scenarii cu privire la alegerile din SUA si cum vor afecta acestea Romania in functie de rezultatele electorale. In momentul in care economia globala este slabita de coronavirus, iar cea a Romaniei este deja la pamant, niste alegeri care sa-l scoata presedinte pentru a doua oara pe Trump vor mai aplica inca o lovitura grea economiei locale.

"Daca vorbim de economie, impactul direct nu va fi prea mare, in schimb, impactul indirect va fi major. Dupa parerea mea, cred ca va iesi Joe Biden. Scenariul de baza este cel cu Biden presedinte, insa, ceea ce nu se stie si nu este foarte clar, daca Senatul republican va deveni si el democrat. Si daca avem toata aceasta situatie, vom avea ceea ce s-a numit in vest "blue wave" (valul albastru - n.r.). Vorbind de acest val albastru, asta ar insemna ca Senatul, Camera Reprezentantilor si presedintele sunt democrati. Deci orice initiativa vor avea democratii, va trece foarte usor", este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.

Pentru bursa se considera ca aceasta veste este una buna pe termen scurt, pentru ca democratii au spus ca vor lansa un program de stimulare fiscala de circa 3 trilioane de dolari. Acest lucru inseamna indatorare pentru a propulsa economia.

"Pe termen lung, insa, democratii au spus ca vor trece la majorarea taxelor pentru companii si pentru investitorii cu venituri mari. Cel mai probabil aceasta va insemna o reactie pozitiva in piete pe termen scurt, iar pe termen lung o reactie deloc pozitiva care se va derula pe o perioada de cateva luni. Acesta este cel mai probabil scenariu", a mai afirmat Cazacu.

Urmatoarele scenarii, nu prea bune pentru noi

Un scenariu mai putin probabil este cel in care republicanii pastreaza controlul Senatului. Este un pic in oglinda situatia, iar asta inseamna ca imedit dupa alegeri bursele vor avea de suferit, dar mai bine pe termen lung pentru ca, cel mai probabil, sistemul de taxe nu va fi implementat imediat, ci va fi o negociere pentru ca va trebui sa treaca prin Senat.

"Mai este si cel de-al treilea scenariu, in care alegerile sunt contestate de Donald Trump, iar acest lucru va duce la o perioada de incertitudine pentru cateva saptamani care va insemna ca vor fi scaderi pronuntate pe bursa. Acesta este cel mai nefavorabil scenariu pentru actiuni. Si are, dupa parerea mea, o probabilitate de vreo 20%. Primul are o probabilitate de 35%, iar cel de-al doilea putin peste 30%", spune analistul financiar.

Care va fi impactul pentru Romania

In primul scenariul, pentru Romania, specialistul crede ca ar fi o veste destul de buna, pentru ca intr-o economie mondiala destul de slabita este nevoie de stimulare. "Pentru Romania, via fluxuri comerciale, fluxuri financiare, este de dorit ca economia globala sa mearga bine. In plus, mai este si faptul ca Biden ar fi mai bland cu China si asta inseamna mai putin risc de razboi comercial, deci mult mai bine si pentru economia locala. Pe de alta parte, cum UE era in razboi cu Trump, daca acesta pleaca va fi risc mult mai scazut de taxe vamale noi impuse Europei, deci si Romaniei", mai spus Cazacu.

Insa, crede expertul, acest efect pozitiv nu va tine mai mult de cateva luni, pentru ca dupa aceea se vor gandi la majorarea taxelor si acest lucru va aduce un flux de marcari de profit si se va rasfrange si asupra noastra.

In scenariul doi, nu va fi la fel de favorabil pe termen scurt, dar se compenseaza pe termen lung. "Scenariul trei este de mare delicatete, si ne-ar afecta si pe noi, pentru ca bursele ar intra in mari corectii, intr-o perioada de pandemie si in care economia de abia se descurca", a mai spus strategul XTB Romania.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...