Almunia: Economia arata mai bine decat acum trei luni

Marti, 17 Martie 2009, ora 11:13
906 citiri
Almunia: Economia arata mai bine decat acum trei luni

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, este de parere ca exista sperante mai mari pentru economie decat acum trei luni.

"Unele banci au anuntat rezultate peste estimari, exista mai multa lichiditate pe piata, iar reducerile cheltuielilor publice aplicate de guverne au inceput sa functioneze", a spus Almunia, citat de The Guardian.

Luni, Barclays din Marea Britanie, Citigroup, Bank of America si JP Morgan Chase din Statele Unite au anuntat ca anul a inceput foarte bine.

Totusi, Almunia a adaugat ca "marjele de manevra dispar chiar si pentru cei care le-au avut", in timp ce masurile guvernelor de sprijinire a economiilor ridica deficitul.

El a spus ca cele mai importante interventii pentru ajutorul bancilor au avut loc in Marea Britanie si Irlanda, in timp ce in Spania sumele alocate au fost mai scazute. "In Italia, din fericire, bancile nu au avut nevoie de interventii prea mari. Nu au avut probleme pana acum", a declarat comisarul.

Pana acum, singura banca italiana care a cerut ajutorul statului este Banco Popolare.

Almunia este de parere ca primul pas ar trebui sa fie interventia statului in deblocarea pietei muncii. "Exista tensiuni peste tot. Toate estimarile arata o scadere a cresterii in Europa in acest an si o situatie foarte nesigura in principalele sectoare ale economiei, precum industria, productia, constructiile si serviciile", a declarat el.

"Pentru rezultate concrete, avem nevoie de un dialog social solid", a incheiat Almunia.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Joaquin Almunia declaratii, #stare economie Europa , #stiri economice