Ambasadorul american si problema "baietilor destepti" (Opinii)

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 23:34
8324 citiri
Ambasadorul american si problema "baietilor destepti" (Opinii)
Foto: jurnalul.ro

Inca o data, axa Bucuresti-Londra-Washington, aleasa drept cap compas de catre domnul Basescu pentru nava Romania, arata printr-una din componentele ei ruta sanatoasa si directa. Cel putin din punct de vedere economic.

America, o tara ce stie toate versetele din Biblia banului, regele neicoronat al capitalismului veritabil, a mai predat o lectie. In capitala, la Bursa de Valori Bucuresti. Profesor indrumator, ambasadorul Mark Gitenstein, aflat ca invitat al institutiei la aniversarea unui an al Fondului Proprietatea. Domnia sa, in proverbialul spirit yankeu dominat de pragmatism, a zis-o pe sleau ca Bursa damboviteana este deficitara, find o sursa slab valorificata.

In pofida faptului ca rezultatele din anul recent incheiat semnaleaza cu claritate interesul investitorilor straini. Si cum sa nu fie asa! Un stat cu o intindere teritoriala demna de luat in seama. Despre milostivenia proniei ceresti care a inzestrat-o cu bogatii de tot felul ce sa mai vorbim!

Si totusi, Gitenstein si-a permis, pentru cine a avut urechi sa auda, sa ofere doua exemple. Anume, Germania, a carei capitalizare bursiera inseamna 45% din PIB si Austria cu 36%. Romania are un standard de doar 11%. Mai mult decat graitor. Sigur, carcotasii vor obiecta spunand ca ni se dau pilde apartinand celor de la "categoria grea". Tocmai Germania, tocmai Austria?

De ce nu? Si, mai ales, cand vom indrazni vreodata sa le concuram? Ne simtim bine, probabil, cand intram in competitie cu Gabonul si Burundi. Revenind la spusele diplomatului, este limpede ca exista investitori interesati sa intre cu bani in tara aceasta. Cu precadere in sectoare cheie, precum cel energetic.

Ei asteapta insa progrese vizibile in elaborarea unor politici nete in ceea ce priveste asigurarea stabilitatii legislative si a sustenabilitatii. Nu mai amintim de unul din nefericitele branduri de tara numit coruptie. Acesta din urma legat ombilical de reteaua gulerelor albe.

De altfel, ambasadorul american nu ne-a curatat de coaja pe tema asta, mentionand ca: "directorii companiilor de stat trebuie sa demonstreze ca prioritatea lor este succesul companiilor, nu profitul personal".

In acelasi registru, Mark Gitenstein a declarat ca profiturile companiilor despre care amintea "sunt directionate prea des catre buzunarele unor persoane cu relatii influente ori catre bugetul de stat". Fireste, in detrimentul investitiilor. Capitol atat de mult clamat de catre actuala Putere.

Membrii cabinetului Boc nu scapa o singura ocazie pentru a aduce aminte de importantul motor al cresterii economice reprezentat de investitii. Demagogie multa, realizari infime. Se si vede, doar daca privim la infrastructura. Rezultatele in privinta imbunatatirii retelelor electrice si ale constructiei de autostrazi sunt jalnice.

Imaginati-va o majorare a investitiilor din bani proveniti de la cele 760 de companii de stat din Romania! Fie si macar cu cateva procente. Suna a scenariu SF.

In incheierea vizitei sale, diplomatul a salutat ofertele publice initiale de vanzare de actiuni ale Romgaz, Electrica si Nuclearelectrica.

De asemenea, ofertele publice secundare de vanzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz. La cat de "dezinformat" este acest american, probabil ca nu are habar de tagma "baietilor destepti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Mark Gitenstein ambasador SUA, #Mark Gitenstein Bursa Bucuresti , #stiri economice