Analisti: economia Romaniei nu a crescut mai mult de 8,5% in trimestrul II

Vineri, 29 August 2008, ora 14:55
865 citiri
Analisti: economia Romaniei nu a crescut mai mult de 8,5% in trimestrul II

In timp ce minstru Economiei si Finantelor vorbea saptamana trecuta de o crestere economica de 9% in trimestrul al doilea, analistii sunt mult mai rezervati, estimarile acestora variind intre 8 si 8,5%.

Cel mai optimist pare a fi Ionut Dumitru, analistul sef al Raiffeisen Bank, care se asteapta la o crestere economica de 8,5% in al doilea trimestru din 2008, ceea ce ar reprezenta un nou varf al ultimilor patru ani, in conditiile in care un ritm atat de alert nu a mai fost atins din ultimele trimestre din 2004, cand produsul intern brut a sporit cu peste 9%.

La randul sau, Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, spune ca avansul PIB s-a situat, in intervalul aprilie - iunie 2008 intre 8% si 8,5%.

"Factorii de crestere au fost cei uzuali. Constructiile au continuat sa creasca puternic, desi cu o incetinire nesemnificativa a ritmului. Investitiile straine directe au inregistrat, de asemenea, un avans important", a precizat Georgiana Constantinescu, citata de NewsIn.

Relativ aceleasi asteptar le are si Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). In viziunea acestuia, avansul Produsului Intern Brut in intervalul aprilie-iunie ar trebui sa varieze intre 8% si 8,4%.

"Cred ca prognoza avansata de ministrul finantelor reprezinta un scenariu optimist, insa nu imposibil. Consumul a accelerat in continuare foarte mult, iar daca adaugam contributia serviciilor si constructiilor, este posibil sa ne apropiem de 9%", a explicat Lucian Anghel.

In ceea ce evolutia in trimestrul al treilea, majoritatea analistilor intervievati de agentia de stiri considera ca ritmul de crestere economica se va mentine ridicat, ca urmare a contributiei importante a agriculturii.

Acestia nu au uitat sa puncteze faptul ca aportul pozitiv al agriculturii la cresterea economica din intervalul iulie - septembrie ar putea fi contracarat, in parte, de o temperare a avansului activitatilor din constructii si industrie.

"In ciuda prognozelor de crestere a PIB-ului peste 8% pe primul semestru, multi analisti sunt inca reticenti sa-si schimbe prognoza pentru intregul an, ceea ce inseamna ca am putea asista la o temperare a constructiilor si industriei in al treilea trimestru. In plus, in ultimele trei luni ale anului, am putea vedea si o franare a consumului pe fondul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei publicat de BNR", a mai explicat Ella Kallai, economistul sef al Alpha Bank.

In primele trei luni ale acestui an, economia Romaniei a crescut cu 8,2% fata de acelasi interval din 2007.

Institutul National de Statistica (INS) va publica luni, 1 septembrie, primele date privind produsul intern brut al Romaniei din al doilea trimestru al acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#crestere economica, #analisti, #estimari , #stiri economice