Analisti: Majorarea CAS-ului va aduce scumpiri, somaj si munca la negru

Luni, 02 Februarie 2009, ora 11:16
2216 citiri
Analisti: Majorarea CAS-ului va aduce scumpiri, somaj si munca la negru

Majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 3,3%, in viziunea oamenilor de afaceri, va incuraja munca la negru, va aduce somaj si va demoraliza investitorii.

La articolul 18, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2009 prevede un nivel de contributie de asigurari sociale de 31,3% pentru conditii de munca normale. Din acest procent 10,5% reprezinta contributia angajatului si 20,8% cea a angajatorului, informeaza Business Standard.

Majorarea a fost facuta dupa ce la sfarsitul lui 2008 s-a stabilit prin Ordonanta de Urgenta o contributie de 28% pentru conditii de munca normale, din care 18,5% reprezenta datoria angajatorului si 9,5% cea a angajatului.

Noua decizie este privita cu pesimism de angajatori, care trebuie sa contribuie cu 2,8% mai mult la plata CAS.

"O majorare de acest gen nu ne bucura. E o taxa care va mari pretul la investitor si, implicit, la beneficiar, la client. Statul ne cere o taxa mai mare, noi vom cere un pret mai mare. Se va ajunge ca singurul investitor important sa fie statul. In plus, cred ca vor urma si alte taxe", a declarat Adriana Iftimie, director executiv al patronatului Societatilor de Constructii.

Secretarul Asociatiei Oamenilor de afaceri, Cristian parvan este de aceeasi parere. Acesta a declarat ca "Guvernul impovareaza companiile. Va duce la o crestere a somajului, firmele care sunt la limita vor trimite oameni in somaj. Sau se va lucra la negru. In final, toata lumea pierde. Este o decizie care functioneaza doar ipotetic, nu tine cont de realitate".

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#contributie asigurari sociale, #cas majorare angajat, #somaj munca la , #stiri economice
Comentarii
O
octavian
rank 1
corect, vom revenii din nou ca acum cativa ani la salariul minim pe cartea de munca si restul la negru