Ziare.com

Analisti: Stabilizarea leului a temperat inflatia

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 12:44

   

Analisti: Stabilizarea leului a temperat inflatia
Scaderea cererii si cursul de schimb mai stabil au redus presiunea pe inflatie, care s-a temperat in martie la 6,4-6,6%, dar consolidarea tendintei dezinflationiste depinde de preturile administrate si de evolutia ulterioara a leului, sustin analistii locali.

In acest context, analistii anticipeaza ca preturile de consum au crescut, in medie, cu 0,2-0,4% in martie fata de februarie. In a doua luna din acest an, inflatia anuala s-a accentuat la 6,89%, de la 6,30% in decembrie 2008.

"Cererea a inceput sa se contracte, iar leul nu s-a mai depreciat, conditii in care ma astept la o cifra mica pe inflatie la produsele alimentare si poate la cele nealimentare la o inflatie mai ridicata. Deprecierea monedei nationale din lunile anterioare si-a pus inca amprenta asupra inflatiei, insa mai putin, din cauza stocurilor acumulate", a declarat Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

In opinia acestuia, preturile au crescut in martie cu 0,3%, nivel care corespunde unei cresteri anuale a preturilor de consum de 6,5%. Estimarea este similara cu cea a economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In martie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 0,04%, la 4,2821 lei/euro, fata de februarie, cand a fost de 4,2839 lei/euro.

"Leul chiar s-a apreciat in martie fata de februarie, iar evolutia cursului de schimb si scaderea cererii va pune presiune descendenta pe inflatie si in lunile urmatoare, ceea ce poate insemna reinceperea trendului dezinflationist", considera seful departamentului de cercetare Volksbank Romania, Melania Hancila, care estimeaza, de asemenea, o temperare a inflatiei anuale la 6,5% in martie.

Insa pentru ca temperarea din martie sa reprezinte debutul unei tendinte dezinflationiste, este nevoie de o stabilitate a cursului de schimb si a preturilor administrate.

"Nu este neaparat vorba despre reluarea tendintei dezinflationiste, care depinde in continuare de evolutia monedei nationale, dar si de preturile administrate, de majorari la accize", spune economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Acesta estimeaza ca rata anuala a inflatiei a coborat luna trecuta la 6,5-6,6%.

Sursa: rNews

Articol citit de 810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stau si ma gandesc cum ar arata lumea condusa de Gelu sau altii ca el ;

care instigau lumea ;
mai prin toamna , zbierau din toate postarile ca SA SE DEA pensii marite , sa se mareasca salarii , sa fie tinuti aia cu salarii de sute de milioane ... si asta in plina criza , pana a pleznit economia .
fel si fel de guru cine stie de cine platiti sa sminteasca de cap mintile mai nelucrate .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor