Analistii austrieci: Economia Romaniei va stagna in 2010

Joi, 04 Martie 2010, ora 21:14
849 citiri
Analistii austrieci: Economia Romaniei va stagna in 2010

Economiile din Romania, Bulgaria si Ungaria vor stagna, in 2010, potrivit unui raport al Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena.

Dupa o recesiune adanca in 2009, "cele mai multe tari din regiune vor iesi din criza in acest an", se arata in studiul institutului, relateaza EU Business.

Polonia, singura tara din Europa Centrala si de Est care a avut crestere in 2009, va majora si in acest an economia totala a celor zece noi state membre cu 1%, dupa o scadere de 3,6 procente anul trecut.

Insa, individual, cifrele nu arata foarte bine. In timp ce economiile din Romania, Ungaria si Bulgaria vor avea o crestere de zero la suta, produsul intern brut din Estonia, Letonia si Lituania se va contracta cu 1,5%, 4,5%, respectiv 3%.

Totusi, vor exista si tari cu o economie in crestere. Pentru Republica Ceha, Slovacia si Slovenia, aceasta se estimeaza la 1 la suta, in timp ce Polonia va a inregistra o majorare a PIB-ului de 2,5 procente.

"Ne asteptam ca toate tarile din regiune sa aiba crestere economica din nou, in 2011", au spus reprezentantii institutului. "Cresterea ar putea accelera usor pana in 2012, insa, in general, va fi mai lenta decat in perioada de dinainte de criza", au adaugat acestia.

Pentru 2011, analistii institutului estimeaza o crestere economica comuna de 2,8%, urmata de o crestere de 3,6% in 2012.

In schimb, candidata pentru intrare in UE, Turcia, ar putea avea o crestere economica de 4% in acest an, de 3% in 2011 si de 5% in 2012.

In plus, institutul estimeaza majorari semnificative ale statelor ce nu fac parte din UE Kazakhstan, Rusia si Ucraina, incepand cu acest an.

De asemenea, este de asteptat ca rata somajului sa atinga cote maxime in 2010, urmand a intra in declin in anii urmatori.

Institutul austriac nu a ingnorat nici criza din Grecia, analistii fiind de parere ca ar putea reprezenta o problema pentru noii membri, care si-au bazat strategia pe adoptarea cat mai rapida a monedei euro.

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...