Analistii contrazic Guvernul: Crestere economica de 6% in 2007

Duminica, 02 Martie 2008, ora 17:14
2025 citiri
Analistii contrazic Guvernul: Crestere economica de 6% in 2007

Economia Romaniei si-a temperat anul trecut ritmul de crestere la 5,4 - 6%, de la 7,7% in 2006, afectata de seceta din vara, care a redus productia agricola, si de turbulentele de pe pietele internationale, ce au temperat avansul economic la nivel mondial, sustin analistii chestionati de NewsIn.

Ultima estimare publicata in toamna de Comisia Nationala de Prognoza, pe care se bazeaza proiectiile guvernamentale, indica o crestere economica de 6,1% pentru anul trecut.

Analistii avertizeaza insa ca estimarile asupra evolutiei PIB pe anul trecut pot fi indepartate de cifrele reale din cauza volatilitatii demonstrate de segmentul agricol si de incasarile la bugetul de stat.

"Avand in vedere volatilitatea ridicata a productiei agricole si a taxelor nete pe produs, orice prognoza poate fi destul de indepartata de datele efective", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, pentru NewsIn.

El avertizeaza ca "avansul PIB-ului pe intreg anul 2007 are mari sanse sa fie sub cresterea inregistrata in primele noua luni ale anului, deoarece, in ultimul trimestru, industria, constructiile si vanzarile din retail au scazut fata de trimestrul precedent".

Dumitru estimeaza cresterea economica in trimestrul al patrulea la 5,1% si apreciaza ca economia romaneasca a crescut, in 2007, cu aproximativ 5,5%.

Pe de alta parte, unii analisti si-au imbunatatit perspectiva asupra cresterii PIB fata de estimarile anterioare, pe baza celor mai recente date din agricultura, care spun ei, ar fi indicat ca daunele provocate de seceta economiei au fost totusi mai mici decat asteptarile.

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, a declarat pentru NewsIn ca si-a modificat in sens pozitiv estimarile privind cresterea produsului intern brut aferent anului 2007, de la 4,9% - cat estimase in octombrie in raportul asupra economiei Romaniei - la 5,4%, "gratie faptului ca rezultatele din agricultura si din servicii au fost peste asteptari" in ultimele luni din an.

Efectele secetei asupra economiei romanesti sunt limitate si de ponderea relativ scazuta a agriculturii in PIB, mai spun analistii.

"Seceta din vara a avut un impact negativ asupra agriculturii, dar acesta este limitat la ponderea relativ redusa, de aproximativ 7% din PIB a acestui segment", a declarat presedintele Chartered Financial Analyst (CFA) Romania, Dragos Cabat, pentru NewsIn.

El estimeaza cresterea economica pe anul trecut la 5,4-5,5%, afectata si de contextul international defavorabil.

"Principalul element negativ ramane agricultura, dar o evolutie slaba pe acest segment este tipica ultimului trimestru din an. Altfel, constructiile au continuat sa creasca si in ultimele luni din an, iar incasarile din taxe si impozite au fost mai mari in decembrie fata de luna precedenta", a explicat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care estimeaza cresterea economica pe anul trecut intre 5,6 si 6%.

Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, estimeaza o crestere a economiei romanesti in ultimul trimestru de 6,2%, peste cea din primele noua luni ale anului trecut, impulsionata de situatia pozitiva de pe partea de incasari din taxe si impozite.

"Optimismul vine din nivelul destul de ridicat al incasarilor din impozitul net pe produs, care estimam ca au crescut cu 11% si din valoarea adaugata bruta, pe care o vedem in crestere cu 5,6%", a spus analistul ING Bank.

El a adaugat ca turbulentele din pietele internationale ar fi putut avea si un efect pozitiv asupra cresterii economice, deoarece au determinat deprecierea leului, ceea ce ar fi putut duce la "o imbunatatire a exportului net in ultimul trimestru".

Prognoza pe 2008

Pentru anul 2008, analistii au opinii diferite referitoare la cresterea economiei romanesti, in sensul ca prognozele pesimiste indica un avans al PIB de 4,8%, in timp ce estimarile optimiste indica un ritm de crestere de pana la 6,1%.

"Pentru anul acesta, cred ca vom avea o crestere economica de 4,8-5,2%. Valoarea superioara ar putea fi atinsa daca economia UE nu va afisa o reducere a cresterii pe 2007, ci abia in 2008", a apreciat Cabat.

"In schimb, daca vom avea o apreciere electorala a leului si un an agricol slab, ne putem astepta la o crestere economica de 4,8%", a mai spus presedintele CFA.

Unele dintre principalele motoare ale cresterii in acest an ar trebui sa fie constructiile, dar si incasarile la bugetul de stat, care vor creste semnificativ in 2008, si pe fondul unui efect de baza puternic, mai spun analistii.

"In 2008, constructiile vor continua sa cresca, poate nu cu peste 30%, ca in 2007. Multe proiecte vor fi finalizate in 2008 si incluse in PIB-ul pe acest an", a explicat Lucian Anghel, care estimeaza cresterea economica a Romaniei la 6,1% in acest an, "in ciuda unei incetiniri - spre 2% - a avansului economic in zona euro".

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a estimat cresterea economica in acest an intre 5,5 si 6%, "fara a depasi potentialul".

Romania ramane a 17-a economie din UE, desi are a saptea populatie

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a depasit, dupa primele noua luni ale acestui an, 226,5 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Anul trecut, cresterea economica a fost de 7,7%, iar pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un nivel de crestere de aproximativ 6,1%.

Potrivit estimarilor biroului de statistica al UE, Eurostat, produsul intern brut nominal a fost anul trecut de 393,24 miliarde lei (117,99 miliarde euro) si ar putea ajunge la 440,3 miliarde lei in acest an si 490,2 miliarde lei in 2009.

Singura certitudine este, in orice caz, ca PIB-ul Romaniei a depasit in 2007, pentru prima data, pragul de 100 miliarde euro. Din acest punct de vedere, Romania se mentine pe scara economiilor din Uniunea Europeana pe locul al 17-lea, intre Cehia (cu un PIB estimat la circa 126 miliarde euro in 2007) si Ungaria (102 miliarde euro), potrivit estimarilor Eurostat.

Raportat la populatie, Romania este penultima tara a blocului comunitar ca nivel de dezvoltare, cu un PIB de 5.500 euro/locuitor, depasind doar Bulgaria, care a ajuns anul trecut la 3.800 euro/locuitor.

Institutul National de Statistica va publica marti, 4 martie, primele estimari ale PIB-ului Romaniei in ultimul trimestru al anului trecut si pentru intreg anul 2007.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#crestere economica, #analisti, #guvern , #stiri economice