Analiza Reuters Va depinde energia UE si mai mult de Rusia?

Joi, 28 August 2008, ora 20:56
1960 citiri
Analiza Reuters Va depinde energia UE si mai mult de Rusia?
traseu Nabucco

Retinerea de care dau dovada tarile UE in a plati pentru solutii alternative si politicile lor necoordonate vor duce, probabil, la o crestere a dependentei energetice de Moscova, desi invazia rusa din Georgia a consolidat dorinta Europei de a evita o astfel de situatie.

Uniunea Europeana se bazeaza pe Rusia pentru aproximativ un sfert din necesarul de gaz si pentru o mare parte din cel de petrol, iar importurile vor creste pe masura ce productia din Marea Nordului va scadea, comenteaza Reuters.

In ultimii ani, Moscova a suspendat furnizarea de petrol si gaz catre vecinii sai in repetate randuri, ceea ce a determinat UE sa faca presiuni pentru gasirea unor rute alternative de transport, care sa ocoleasca Rusia. In ultima luna, aceasta politica a devenit si mai urgenta.

Viitorul proiectelor energetice este incert

UE sustine proiectele Nabucco, o conducta ce va transporta gaz din Azerbaidjan si din Asia Centrala prin Turcia, si Trans-Caspic, ce le va permite unor tari ca Turkmenistanul sa exporte gaz fara a tranzita Rusia.

Viitorul acestor proiecte pare, insa, si mai nesigur, in conditiile in care agresiunea rusa din Georgia a demonstrat vulnerabilitatea oleoductului Baku-Tbilisi-Ceyhan si gazoductului Baku-Tbilisi-Erzerum.

Guvernele europene, de vina pentru dificultatile proiectelor energetice

O parte dintre motivele pentru care Nabucco si Trans-Caspic intampina dificultati este pentru ca guvernele europene au ezitat sa le sustina financiar sau prin presiuni diplomatice, asa cum si-a promovat Moscova proiectele sale.

Pe de alta parte, analistii considera ca este nerealist din partea guvernelor sa se astepte ca grupuri ca Royal Dutch Shell si BP sa suporte costurile si riscurile asigurarii securitatii energetice a Europei.

O alta problema in diversificarea surselor energetice este ca tari mari, ca Germania si Italia, tind sa sustina proiecte care le asigura propria securitate energetica, in loc sa colaboreze cu alti membri UE pentru binele intregului bloc, subliniaza analistii si unii politicieni europeni.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#analiza, #energie, #Rusia, #Uniunea Europeana, #nabucco, #proiect energetic , #stiri economice