Analiza Tradeville Urmeaza o corectie importanta a euforiei globale? (II) (Video)

Marti, 25 August 2009, ora 21:42
1129 citiri
Analiza Tradeville Urmeaza o corectie importanta a euforiei globale? (II) (Video)

Percep in continuare o sansa distincta ca amplificarea trepidatiilor bursei de actiuni din China sa conduca la o corectie importanta a euforiei pietelor financiare internationale.

Declinul celui mai important indice compozit al bursei de actiuni din China, Shanghai Composite Index, ar putea anula cel putin jumatate din avansul inregistrat de la inceputul anului.

O asemenea evolutie ar plasa in particular bursele de actiuni din Asia intr-o postura vulnerabila - intrucat pentru speculatori acestea au functionat ca excelente "proxy"-uri ale perceptiei larg imbratisate conform careia China reprezinta simbolul euforiei globale ancorate de ideea unui reviriment economic puternic si sustenabil.

Bursele internationale de marfuri devin vulnerabile la randul lor. Dupa un avans de 65% in acest an, in opinia mea la peste $70 - $75 pe baril pretul futures al petrolului cu scadenta cea mai apropiata cotat la NYMEX este dificil de sustinut dincolo de orizonturi scurte de timp.

Pe parcursul lunilor recente, ecuatia fundamentala la nivel macro global s-a deteriorat semnificativ in piata petrolului: scaderea accelerata a cererii s-a sincronizat cu o majorare importanta a ofertei. O serie de state membre OPEC s-au grabit sa beneficieze pe seama cresterii cotatiilor, asa incat productia agregata la nivelul organizatiei a avansat in iulie pentru a patra luna consecutiva.

Ca si in vara anului trecut, in timp ce marile banci de pe Wall Street indica ratiuni de ordin fundamental, OPEC avertizeaza ca factorul predilect responsabil pentru cresterea cotatiilor se limiteaza la speculatii.

Daca trepidatiile Chinei ating masa critica necesara initierii unor corectii negative ale burselor internationale de actiuni (in Asia, in particular) si de marfuri, dolarul american si yenul japonez vor castiga teren pe seama unei noi implozii a speculatiilor globale "carry trade".

Cea mai importanta vulnerabilitate a pietei de capital din China ramane moderarea temporara a procesului de relaxare monetara. Masurile administrative sugerate recent de catre o serie de oficiali importanti de la Beijing in sensul restrangerii creditarii sunt deja indicative

pentru materializarea unei asemenea vulnerabilitati.

Pentru Asia, China este "calcaiul lui Ahile". Pentru pietele financiare internationale, la randul ei Asia reprezinta "calcaiul lui Ahile".

Cu datele observabile la acest moment, cred ca relatia tip domino de mai sus este doar la debut. Pe parcursul ultimelor 3 saptamani, bursa chineza a pierdut peste 15%, declin care a condus deja la aparitia unor trepidatii puternice pe bursele asiatice. Pe Wall Street, insa, euforia este mai puternica decat oricand (chiar daca volumele de tranzactionare devin tot mai mici), iar cotatiile petrolului tocmai au atins un nou maxim al anului la aproape $75 pe baril.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la

www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

Tradeville S.A.

V-a placut acest material si doriti sa aflati mai multe despre pietele financiare globale?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#analiza Tradeville criza mondiala, #China corectie euforie globala, #criza economica mondiala , #stiri economice