Taxa auto va disparea sau va fi transformata intr-o taxa de mediu rezonabila in cea mai mare durata de timp cu putinta - este convingerea noastra, si o vom explica in randurile care urmeaza.
Ce este si ce nu este legal in UE
Vom incepe analiza noastra, comentand punct cu punct o parte din declaratia facuta joi, 6 decembrie a.c., de catre ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Credem ca aceasta declaratie este simptomatica pentru argumentatia noastra:
Cei care au platit taxa au facut-o in virtutea unei legi existente. Nicio instanta nu a dat vreo decizie ca aceasta taxa nu este in spiritul legislatiei europene. Daca acest caz nu ajunge la Curtea Europeana de Justitie, nu avem nicio baza legala de a o returna.
Vosganian afirma un fapt care este de domeniul evidentei. Ca si faptul ca, uneori, in momentele de restriste ale istoriei, politicienii isi dau legi care ii avantajeaza. Stim deja ca banii pe taxa ar putea fi returnati pagubitilor, numai daca va decide ca atare Curtea Europeana de Justitie (CEJ).
Mai interesant este insa urmatorul fapt: prima fraza a acestei afirmatii a demnitarului, "cei care au platit taxa au facut-o in virtutea unei legi existente", este la un pas de a sustine o absurditate: taxa a fost platita in baza unei legi existente, deci o legiferare ulterioara a noastra (n.n.: a Guvernului) nu poate duce la restituire.
Varujan Vosganian s-a gandit probabil la o analogie cu situatia unui om, care poate fi judecat numai conform legilor in vigoare la momentul in care a faptuit o infractiune. Problema este ca la statele membre UE acest fapt nu este valabil, prin insasi existenta procedurii de infringement.
O procedura de infringement este inceputa de Comisia Europeana (CE) cand juristii acesteia - vom vedea ulterior care este semnificatia acestui fapt - constata ca un stat membru a incalcat Tratatul de Aderare la Uniune.
Daca, in urma acestei incalcari a Tratatului, s-au produs daune materiale unor terti, CEJ poate decide returnarea banilor de catre statul vizat pagubitilor. Evident ca legea care, poate, a dus la incalcarea Tratatului de Aderare intra in contradictie cu plata daunelor, care nu sunt stipulate in textul sau.
In rest, domnul Vosganian a afirmat ca masina are patru roti. Evident, in afara de prototipurile ciudate.
Interesul poarta taxa
In urma cu sase luni, afirmam ca premierul Calin Popescu-Tariceanu, care parea si atunci la fel de decis sa mearga pana in panzele albe in contra viziunii CE asupra taxarii auto, nu poate fi decat de buna credinta si nu are niciun fel de interes personal. Ironia era menita sa faca mai mult decat afirmarea brutala a faptului in sine, pe care il cunoaste toata lumea in Romania si despre care se discuta liber si relaxat.
Chestiunile pe care trebuie sa le rezolvam in privinta taxei auto sunt: o mai buna corespondenta intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii, redefinirea termenului de masina noua si introducerea unor proceduri de contestare pentru persoanele care se simt nedreptatite. Vom angaja raspunderea guvernului prin ordonanta de urgenta sau ordonanta, in functie de vacanta parlamentara.
Dupa cum se stie, Tariceanu este sau a fost actionar majoritar la ATS, importator si distribuitor al unei marci franceze prestigioase de autoturisme. In mass-media a circulat informatia, conform careia premierul si-ar fi cesionat partile sotiei sale.
In atari conditii, rezolvarea acestei "mai bune corespondente intre nivelul taxei si valoarea de piata a masinii" poate fi interpretata in foarte multe feluri. "Rezolvarea" poate fi, de exemplu, si mai discriminatorie, tot in favoarea masinilor noi comercializate, asa cum este situatia in prezent.
Un argument in favoarea acestei posibilitati este situatia provizorie care exista in vara acestui an, cand demnitarii indrituiti au declarat ca taxa a fost "imblanzita" si ca exista o grila care nu mai este discriminatorie. Citirea acestei grile a demonstrat ca masinile second-hand sunt si mai dezavantajate, exact pe segmentul de litraj mediu si mic, la masinile fabricate in urma cu maximum opt ani.
Aceste masini sunt concurenta directa a autoturismelor noi care se vand in Romania. De exemplu, in loc sa cumpere o Dacia Logan noua cu 8.000 - 10.000 de euro, un roman ar putea, fara taxa de prima inmatriculare, sa-si cumpere la acelasi pret sau chiar la un pret mai scazut o masina germana cu 50.000 100.000 de kilometri rulati, mult mai fiabila.
Intre cele doua, sunt sanse mari ca masina facuta in Romania "sa se rupa" prima. Discriminarea este evidenta.
Ce trezeste vie emotie in Romania si ce nu
Vie emotie trezeste in Romania, in acest moment, mai curand ideea ca parcul vechi de 20 - 30 de ani, format in marea majoritate din Dacii obosite si poluante, ar putea fi schimbat cu masini mai noi si mai ecologice, vechi de cativa ani, maximum opt, care pot fi achizitionate din restul statelor UE cu maximum 5.000 - 6.000 de euro.
Vosganian este de alta parere. El a discutat pe acest subiect cu Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe, caruia i-a transmis ca declaratiile sale, privind returnarea diferentelor de bani dintre actuala taxa de prima inmatriculare si ceea ce crede demnitarul ca va fi acceptat de CE in acest sens, "au trezit o vie emotie in Romania".
Noi credem ca emotia a fost trezita cu preponderenta de faptul ca romanii ar putea sa-si cumpere masini mai ieftine si mai bune, iar importatorii si productorii autohtoni s-au speriat ca o sa vanda mai putine masini noi scumpe si proaste. Comisarul european afirmase, in urma cu o saptamana, ca autoritatile romane ar trebui sa dea garantii ca aceia care platesc taxa, pana in momentul in care va fi modificata, isi vor putea recupera sumele achitate peste nivelul care va fi stabilit.
Aici sunt necesare cateva mentiuni. In primul rand, cand Kovacs a facut aceasta declaratie, responsabilii romani l-au acuzat ca s-a antepronuntat. Noi nu mizam pe faptul ca acest lucru s-a petrecut intr-adevar. Orice comisar are in staff-ul sau personal o echipa de juristi excelenti, care, inainte ca demnitarul sa faca orice afirmatie sau sa inceapa orice actiune, verifica legalitatea acestora la sange.
Conform procedurilor scrise ale Comisiei Europene, numai ulterior comisarul poate vorbi sau actiona. Daca procedeaza altfel, nu mai este comisar. Acestea sunt motivele pentru care suntem convinsi ca lucrurile se vor petrece, in urmatorul an, cam in felul urmator: 1. Comisia Europeana va continua procedura de infringement, cu exceptia cazului in care Romania va desfiinta taxa fiscala de prima inmatriculare si va infiinta in loc o taxa rezonabila si justificata de mediu.
Pe de alta parte, acest executiv va trage de timp cat va putea - probabil pana dupa alegerile legislative, pentru ca fiecare zi inseamna noi castiguri, pentru importatorii de masini noi, reprezentantii lor, cei care produc astfel de masini in Romania si reprezentantii si dealerii acestora.