Andreea Paul: Compasiune intai pentru cei care muncesc, apoi pentru asistati

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 18:38
4280 citiri
Andreea Paul: Compasiune intai pentru cei care muncesc, apoi pentru asistati

Andreea Vass Paul, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, spune ca Romania a stimult prea mult timp "nemunca" si are nevoie in acest moment de acumulare de capital, nu de asistenta sociala.

In opinia ei, rolul unui guvern de dreapta este sa aiba compasiune in primul rand pentru cei care muncesc mult si nu sa introduca un impozit progresiv prin care sa ii sanctioneze de fapt pe acestia.

"Incurajez munca si acumularea de capital. Romania are nevoie de acumulare de capital si abia apoi de impozitare. Sa nu uitam ca suntem un guvern de dreapta. Guvern de dreapta inseamna sa manifesti mai intai compasiune pentru cei care muncesc si abia apoi pentru asistenta sociala", a declarat Andreea Vass Paul la TV Ziare.com.

Ea a afirmat ca nu poate sa fie de acord cu impozitarea progresiva si a atras atentia din nou ca nimeni nu a renuntat la cota unica pentru a se intoarce la cea diferentiata. Mai mult, nici momentul nu e potrivit pentru asa ceva, deoarece tarile vecine sunt deja mai atractive pentru investitori datorita impozitelor mai mici decat cele din Romania.

"Nu sunt de acord deloc cu impozitarea progresiva. In primul rand, nicio tara nu a renuntat chiar si sub presiunea crizei. Apoi, sanctioneaza semnificativ pe cei care vor sa munceasca mai mult, care vor sa investeasca si sa castige mai mult. In al treilea rand, tarile din jurul Romaniei au cota unica mai mica. Asta inseamna o competitie fiscala in regiune pentru atragerea investitiilor straine", a explicat consilierul pe probleme economice al premierului.

De asemenea, Andreea Vass Paul a precizat si ca impozitul progresiv nu imbuntateste colectarea veniturilor la buget.

"Niciodata in Romania gradul de colectare a veniturilor bugetare pe baza unui impozit progresiv nu a fost mai mare decat pe baza cotei unice. Din contra. Cota unica a stimulat si cresterea economica si mai buna colectare a veniturilor la buget. Este o falsa speranta ca Romania va avea venituri mai mari daca se introduce o cota progresiva", a spus ea la TV Ziare.com.

13 milioane de romani asistati social

Pentru ca protectia sociala nu are prioritate intr-un program economic de dreapta, si categoriile defavorizate sunt ajutate tot prin munca, Andreea Vass Paul a explicat ca problema somajului trebuie sa fie rezolvata prin diminuarea CAS, respectiv imbunatatirea gradului de colectare, pe fondul diminuarii muncii la negru. Ea a adaugat ca aceste lucruri vor fi rezolvate de noul Cod al Muncii care va "trece" prin hotarare de guvern pana la sfarsitul anului.

"Somaj ai si atata timp cat indemnizatia de somaj iti permite luxul de a trai cu acea indemnizatie de somaj. Romania a stimulat mult prea mult nemunca. Si avem peste 13 milioane de plati in materie de asistenta sociala. Adica peste trei patrimi din populatia Romaniei este asistata social intr-o forma sau alta", a mai spus ea.

De asemenea, a tinut sa precizeze ca pentru un politician e mai usor sa promita salarii si pensii decat sa spuna oamenilor sa munceasca.

"Munca aduce profit si asta trebuie sa intelegem si sa acceptam cu totii. E foarte greu ca un politician sa spuna un slogan ca 'Domnilor, trebuie sa munciti!'. E mult mai usor sa spuna 'Domnilor, va dam niste salarii mai mari. Nu trebuie sa faceti nimic. Noi suntem cei care va crestem pensiile si salariile!'. Realitatea nu sta deloc asa. E foarte dificil sa acumulezi avere si prima conditie ca sa acumulezi avere este sa muncesti", a declarat Andreea Paul Vass.

"Ratiunea economica nu se intalneste intotdeauna cu ratiunea politica. Cand ele merg pe drumuri paralele sau contrare ajungem la absurditati de genul celor la care asista Romania in prezent", a adaugat ea.

Lipsa de apetit pentru munca nu este justificata

Agricultura este una dintre zonele in care sunt probleme cu lipsa de apetit pentru munca, in opinia consilierului pe probleme de economie a lui Emil Boc. Andreea Vass Paul recunoaste ca acest sector nu a fost niciodata o prioritate pentru niciun guvern, iar sansele celor din mediul rural sunt diminuate, dar asta nu inseamna ca sunt "amputate" complet.

"Peste jumatate din terenurile agricole din Romania nu sunt muncite. Explicatia sta partial in faptul ca nu au posibilitatea financiara sau fizica sa munceasca, dar asta nu inseamna ca trebuie sa asistam pasiv la nemunca terenurilor agricole. Suntem obligati sa venim cu acele mecanisme fiscale care sa stimuleze comasarea terenurilor agricole si sa nu mai permitem un astfel de dezinteres total fata de agricultura romaneasca", a consilierul lui Boc.

Ea a dat ca exemplu cazul unui investitor german care a vrut sa le dea somerilor din zona Sibiului un teren pe care sa il munceasca, dar acestia au fost nemultumiti ca nu au primit si utilaje.

"In urma cu doua luni vedeam o emisiune la TVR in care un investitor german, proprietar a sute de hectare de teren agricol in Sibiu, a oferit localnicilor someri posibilitatea sa lucreze acel teren gratuit. Adica doar sa puna ceva pe acel teren si sa reuseasca sa traiasca din acel teren. Iar reactia localnicilor a fost urmatoarea: 'Cum sa ne dea noua terenul gratuit? Sa ne dea si utilajele cu care sa lucram!'. Iar neamtul a fost oripilat si a spus ca o astfel de lipsa de apetit pentru munca in Romania este complet nejustificata", a povestit ea.

Andreea Vass Paul a precizat ca ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, pregateste un proiect de lege prin care sa-i incurajeze pe fermieri sa se uneasca si sa isi comaseze terenurile pentru a creste eficienta si productivitatea muncii lor. "Oricine va avea stiinta de a valorifica resursele cu care tara noastra e dotata, va putea obtine profit", a spus ea.

Masurile dure pot sa aduca si succes electoral

In ceea ce priveste criza economica din Romania si masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia, consilierul lui Emil Boc a afirmat ca Romania are un deficit mare, dar nu este printre cele mai mari din Uniunea Europeana. El trebuie, insa, redus pentru a permite dezvoltarea Romaniei si a o face mai competitiva.

Ea a vorbit la TV Ziare.com si despre cateva tari din regiune si modul in care acestea se descurca in criza. Secretullor consta in reformele pe care le-au facut din timp si deficitul mai mic.

"Polonia nu o duce bine din cauza cotei progresive, ci datorita politicilor publice sanatoase si reformelor initiate prin 1997-1998. In 2001, guvernul era supus unui linsaj public pentru curajul de a initia reforme dure. Noi am intarziat foarte mult in acest domeniu", a spus Andreea Vass Paul.

"Bulgarii au un foarte bun economist la ministerul Finantelor. E foarte bun si stie ce are de facut. Argumentul e ca Bulgaria nu a intrat in criza cu deficit bugetar, ci cu excedent. Si cu asta spun totul", a continuat ea.

Despre masurile Guvernului Boc, consilierul premierului spune ca ii vor aduce succes electoral, deoarece guvernele care au luat masuri dure pentru a scoate tara din criza au fost in cele din urma apreciate.

"Letonia a inregistrat una dintre cele mai severe contractii economice in 2009 si 2010. A luat cele mai dure masuri de austeritate, iar guvernul care a pus in aplicare acele masuri a castigat alegerile. O reforma reala pusa in aplicare cu foarte mult curaj poate sa iti asigure si un castig electoral", a conchis ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Andreea Vass Paul criza, #Andreea Vass Paul agricultura, #Andreea Vass Paul munca, #guvern masuri stimulare munca , #stiri economice
Comentarii