Ziare.com

ANRE informeaza consumatorii ce pasi trebuie sa faca pentru a-si schimba contractul la energie

de Alina Toma
Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 15:11

   

ANRE informeaza consumatorii ce pasi trebuie sa faca pentru a-si schimba contractul la energie
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a elaborat un document pentru a informa pe scurt, ce trebuie sa faca oamenii pentru a incheia un nou contract la energie pe piata libera.

Aceasta pentru a explica cat mai bine consumatorilor ce inseamna liberalizarea si ce aduce nou ultimul ordin aprobat de ANRE in acest sens, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii autoritatii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2021, piata de energie electrica pentru clientii casnici s-a liberalizat. ANRE recomanda clientilor casnici incheierea unui contract in piata concurentiala cu oricare furnizor de energie electrica licentiat, scriu reprezentantii ANRE.

Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica este gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

In derularea procesului de schimbare a furnizorului nu exista niciun risc de deconectare.

In scopul incheierii unui nou contract de furnizare a energiei electrice, clientii casnici trebuie sa ia legatura cu orice furnizor de energie electrica, sa aleaga cea mai buna oferta accesand "Comparatorul de oferte-tip" de pe site-ul ANRE sau sa astepte acasa o informare privind procesul de liberalizare, precum si un Formular de selectie oferta de la furnizorul actual.

Pana la data incheierii noului contract, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2021, clientii casnici vor primi din partea furnizorului actual o reducere comerciala care sa acopere diferenta dintre pretul din oferta de serviciu universal aplicabila in primul semestru al anului 2021 si pretul din oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica la data de 20 ianuarie 2021.

Formularul de selectie oferta transmis de furnizorul actual contine oferta concurentiala cu valoarea cea mai mica, o oferta concurentiala alternativa si oferta de serviciu universal, oferte aplicabile in semestrul I 2021, precum si valoarea reducerii comerciale acordate si perioada de aplicare.

Pentru incheierea unui contract nou cu actualul furnizor nu mai este necesara deplasarea la sediile centrelor de relatii cu publicul ale furnizorului.

Prin completarea acestui Formular de selectie oferta clientul poate alege direct oferta concurentiala din cele doua propuse, iar transmiterea formularului prin selectia unei oferte constituie acordul de contractare si, implicit, obligatia contractuala pentru ambele parti.

Furnizorul are obligatia ca, dupa cel putin 5 zile de la data primirii Formularului de selectie oferta completat, sa transmita clientului final, odata cu prima factura, o copie a contractului de furnizare semnat.

Nu exista un termen limita pentru a trece in piata concurentiala. Toti clientii casnici au dreptul oricand sa isi schimbe furnizorul/contractul de energie electrica in termen de 21 de zile calendaristice de la data solicitarii.

Miercuri, ANRE a aprobat un ordin potrivit caruia companiile pot acorda discounturi egale cu diferenta dintre pretul serviciului universal si cea mai buna oferta a lor fara abonament pentru piata concurentiala in primul semestru al acestui an.

Citeste si:

Comparatoare de preturi pentru energie electrica si gaze sunt disponibile in premiera pe site-ul Consiliului Concurentei

Razvan Nicolescu, expert in piata de energie: "Noul ordin al ANRE mai mult ii incurca pe consumatori, decat ii ajuta"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7222 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ANRE nu informeaza, ci DEZINFORMEAZA consumatorii !!!

MUE anre !!!

 

ANRE platita din bani publici trebuia sa protejeje cetateanul.

ANRE platita din bani publici trebuia sa protejeje cetateanul. Odata cu liberalizarea toti cetatenii au trecut pe tarif universal in cadrul aceluiasi furnizor...De ce nu au decis sa treaca pe tarif concurential? Apoi daca vrei sa schimbi furniorul e alta mancare de peste. Ce cuvinte merita cei din anre?? Acum furnizorii fac oferte... dar tot sa puna cetateanul pe drumuri. Un cititor mentiona de mostenirile fara acte..multe din diverse motive...nu e usor sa faci o succesiune cu travaliu primarie notar... Toti au trecut pe tarif universal. Acum vedem directori ai furnizorilor, anre vin sa ne ajute... " go to hell all of you!"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor