Are nevoie piata auto din Romania de masuri anticriza?

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 12:24
2546 citiri
Are nevoie piata auto din Romania de masuri anticriza?

Vanzarile spectaculoase inregistrate in ultimele luni de Dacia pe pietele occidentale, in special in Germania, au facut ca industria auto din Romania sa nu para afectata de criza economica de la nivel mondial.

Chiar daca au inregistrat pe pietele europene cresteri ale vanzarilor mai mari decat cele raportate de majoritatea producatorilor de autoturisme, reprezentantii Dacia continua sa fie nemultumiti.

Principala nemultumire vine dinspre piata interna, pe care o domina, dar unde vanzarile sunt sub asteptari. Acesta este si motivul pentru care Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, a cerut Guvernului sa adopte mai multe masuri anticriza pentru ajutorarea industriei de profil din Romania.

Pe lista masurilor urgente propuse de Stroe se afla extinderea programului Rabla, adoptarea unei noi taxe de poluare si crearea unui fond special pentru industria de componente auto.

In acceptiuea oficialului de la Dacia, pentru ca programul Rabla sa se dovedeasca un succes, asa cum se intampla in majoritatea tarilor dezvolatate din Europa, atunci acesta ar trebui extins si catre alte categorii de vehicole. Vicepresedintele Dacia nu a precizat nimic insa de nivelul primei de casare.

Pentru a stimula vanzarile de automobile noi, Stroe sustine ca este nevoie de o forma noua a taxei auto, una care sa impiedice cu adevarat importurile de autombile second-hand. In al treilea rand, oficialul Dacia a cerut Executivului sa creeze un fond pentru sustinerea producerii componentelor auto.

Taxa auto noua?

Dincolo de aceste trei masuri, salvarea industriei auto romanesti mai depinde si de relansarea creditarii.

"Programul Rabla trebuie extins si la utilitare pana la 3,5 tone si chiar la societatile care se ocupa de leasing pentru ca programul rabla, asa cum este el conceput acum, nu-si va consuma fondul alocat. 2- Noua lege a taxarii trebuie facuta cat mai repede si cat mai bine. Trebuie sa stavilim importul de masini second hand.

3- Relaxarea creditarii probabil ca va avea loc, nu sunt un specialist. 4- Foarte importanta este si crearea unui fond pentru sustinerea producerii componentelor auto.

Pentru a avea o imagine, am produs pana ieri 110 mii de automobile, in 4 luni de zile, cu 43% mai mult decat anul trecut in toate cele cinci luni", a declarat vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe, citat de The Money Channel.

Afirmatile au fost facute in cadrul unei intalniri a oamenilor de afaceri la care au participat si mai multi ministri, in frunte cu premierul Emil Boc. Acesta din urma a raspuns i-a raspuns oficialului Dacia ca pentru a lua astfel de masuri este nevoie de o fundamentare economica.

"Le avem in analiza si sper sa punem in practica o buna parte dintre ele, dar ele necesita o fundamentare economica", a raspuns premierul Emil Boc.

Quarterly Report - Editia 4

Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Peste 14.000 de români și-au pierdut locurile de muncă din ianuarie 2023. Județele unde angajații sunt dați afară pe capete GRAFIC
Șocurile economice care au lovit Europa și România nu au însemnat doar costuri mai mari de trai și scumpiri în lanț, ci au venit și cu pierderi de locuri pe muncă. Știrile recente arată...
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că este probabilă o reducere a dobânzilor luna viitoare, creşterea rapidă a preţurilor fiind acum în mare parte ţinută...
#Constantin Stroe, #masuri anticriza, #piata auto, #program rabla, #taxa auto, #relansare creditare , #stiri economice