Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Artificiile de la Burj, ultimele clipe de stralucire ale Dubaiului

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 18:10
2725 citiri

Dupa ani de stralucire si opulenta, Dubaiul se vede nevoit sa ia primele masuri dure. Astfel, bugetul pe 2010 este destul de sarac, urmarindu-se reduceri de costuri semnificative la nivel guvernamental.

Dupa inaugurarea celei mai mari, impunatoare si luxoase cladiri pe care lumea a vazut-o pana acum, conducatorul Dubaiului, seicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, a aprobat cu mana tremuranda bugetul pe 2010, arata Financial Times.

Totodata, bugetul pe 2010 este mult mai opac decat cel de anul trecut, cand a fost prezentat de Nasser al-Shaikh, fostul sef al Finantelor din Dubai, care a fost inlocuit de un tehnocrat foarte putin cunoscut si mult mai putin "vorbaret".

In ultimul deceniu, Dubaiul s-a imprumutat masiv de la banci si pe pieteled e capital pentru a se putea transforma intr-unul dintre principalele centre comerciale si turistice din lume, insa a fost prins pe picior gresit de recesiunea globala ce a urmat colapsului Lehman Brothers din 2008.

A urmat o prabusire a preturilor pe piata imobiliara si emiratul este in continuare ingropat in datoriile guvernamentale estimate in jurul sumei de 100 de miliarde de dolari.

Dubai World, companie de stat de tip holding, a socat si ea in momentul anuntului de incepere a unei serii de discutii "constructive" pentru a restructura datorii de 26 miliarde de dolari, inclusiv angajamente ale diviziilor imobiliare Nakheel World si Limitless World.

Urmare a acestei crize, emiratul vecin si unul dintre principalii exportatori de petrol si gaz natural din lume, Abu Dhabi, impreuna cu banca centrala din Emiratele Arabe Unite, au decis acordarea unui important imprumut, in valoare de 10 miliarde dolari catre Dubai.

O revenire economica se poate simti, insa raul a fost deja facut. Increderea lumii in Eumiratele Unite Arabe a scazut, cu toate eforturile depuse in ultimul timp.

Banca centrala a Emiratelor a declarat ca monitorizeaza cu atentie efectele problemelor financiare ale Dubaiului pentru a se asigura ca nu exista efecte adverse si mai mari asupra intregii economii a Emiratelor.

Constitutional, fiecare emirat din cadrul uniunii este o entitate separata in cadrul unei federatii lejere si fiecare controleaza independent resursele naturale si financiare de care dispune. Guvernul federal nu are acces garantat la resurse si nici nu este obligat sa asigure, sa garanteze pasivele fiecarui emirat.

"Desi regiunea a pornit pe drumul iesirii din recesiune, nu pot fi excluse si alte surprize extrem de neplacute. Cat priveste soarta Dubai World, in particular, aceasta ramane inca in ceata", a spus Jarmo Kotilaine, economistul sef al NCB Capital, a banca de investitii saudita.

Daca 2009 a fost ultimul an de stralucire a Dubaiului, ramane de vazut. Ceea ce este clar, insa, este faptul ca tentativa de grandomanism de la inaugurarea turnului Burj a fost stearsa si nu a convins pe nimeni ca totul este in ordine, oricat ar fi aplaudat seicul Mohammed. Pana la urma, orgoliul sau poate fi considerat unul dintre principalele motive pentru situatia in care a ajuns Dubaiul.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Burj Dubai stralucire, #criza economica Dubai, #incredere Dubai , #stiri economice