Ati renunta la carne pentru a salva planeta?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 23:36
2679 citiri
Ati renunta la carne pentru a salva planeta?

Imaginati-va o lume fara oi si vaci, fara porcul de Craciun si mititeii sfaraind pe gratare, vara. E greu, nu? Daca insa ati sti ca renuntati la placerea de a va delecta cu o friptura suculenta in numele sanatatii planetei, ar fi mai usor acest sacrificiu?

Cam asta cere imperativ Raportul Lordului Stern: trebuie sa renuntam la consumul de carne, pentru a contracara efectele schimbarii climatice. Lordul Stern, economist si autor al raportului cu acelasi nume cu privire la schimbarea climatica expune motivele pragmatice pentru care lumea trebuie sa renunte la carne.

Cresterea animalelor pentru carne produce metan, un gaz de 23 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon in procesul de incalzire a planetei.

De fapt, intreaga problema poate fi impartita in trei elemente legate intre ele. Animalele crescute pentru carne si produsele secundare: mananca mari cantitati de cereale, emit metan si folosesc teren care altfel ar fi acoperit de paduri.

Pentru a obtine un kilogram de carne de vita, animalul mananca aproximativ opt kilograme de cereale. Un kilogram de carne de vita este responsabil de mai multe gaze de sera decat o calatorie de trei ore cu masina, in timp ce ai uitat toate luminile aprinse acasa.

In plus, acel porumb sau grau cu care s-a hranit animalul a necesitat energie pentru a fi produs, o multime de fertilizatori artificiali si apoi a trebuit procesat pentru a fi transformat in hrana pentru animale. Unii din fertilizatorii aruncati pe camp emit oxid nitros, un gaz mult mai periculos pentru atmosfera decat dioxidul de carbon.

Vacile si oile emit metan pe masura ce bacteriile din sistemul lor digestiv digera celuloza din plante. Pe plan global, cresterea continua a consumului de carne duce la taierea padurilor pentru a face loc pasunilor si terenurilor agricole pe care se cultiva cereale pentru hrana animalelor.

Mai mult, pe masura ce tarile devin mai prospere, si populatiile lor consuma mai multa carne. Si nu este vorba doar de carne - aceleasi argumente sunt valabile si in cazul industriei lactatelor. Asa ca daca va ganditi sa abandonati carnea si sa va aruncati in cea mai gustoasa bucata de branza care va iese in cale, e cazul sa aflati acum ca nu faceti niciun serviciu planetei.

Din aceste motive, cea mai buna dieta din punct de vedere al salvarii climei ar fi un amestec de mancaruri pe baza de plante uscate, cum ar fi nucile si fasolea, cu mari cantitati de legume si fructe crescute local. O astfel de dieta nu le surade probabil decat pustnicilor - cei care traiesc in lumea reala ar putea fi convinsi, mai degraba, sa adopte o dieta vegetariana doar 3-4 zile pe saptamana.

Pentru cei care s-ar dispensa mai usor de hainele si posetele de piele si de covoarele de lana decat de friptura zilnica, exista alte modalitati de a proteja planeta care nu implica renuntarea definitiva si irevocabila la consumul de carne.

Nu e neaparat necesar sa fii vegetarian - poti sa adopti cateva obiceiuri sanatoase, de zi cu zi, care sa reduca amprenta personala de carbon. Cercetatorii au stabilit, spre exemplu, ca daca americanii ar adopta 17 obiceiuri sanatoase (printre care intretinerea masinii si izolarea casei), SUA ar reduce emisiile de gaze poluante cu echivalentul emisiilor totale ale Frantei, noteaza The Independent.

Daca americanii ar schimba automobilul familiei pe un vehicul eficient din punct de vedere al consumului, si-ar usca rufele pe franghie, ar reduce caldura in casa pana la 20 de grade Celsius, ar izola podul casei, ar inlocui sau repara ferestrele care nu izoleaza bine, si-ar schimba electrocansicele invechite cu unele eficiente si nu ar mai porni in tromba de la semafor, economiile in materie de emisiile de gaze de sera ar fi mai mari decat reducerea la zero a emisiilor din industriile rafinarii petrolului, otelului si aluminiului din SUA.

Aceste mici schimbari de comportament, cu mari efecte, nu trebuie sa fie limitate la Statele Unite - oricine poate adopta un stil de viata "verde", fie ca limiteaza consumul de carne sau da caldura mai incet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#incalzire climatica, #reducere efecte incalzire climatica, #reducere consum carne, #dieta cereale fructe , #stiri economice