AVAS acuza ANAF ca vrea falimentul Fortus Iasi si cere interventia lui Ponta

Luni, 23 Iulie 2012, ora 21:48
1943 citiri
AVAS acuza ANAF ca vrea falimentul Fortus Iasi si cere interventia lui Ponta
Foto: Arhiva

AVAS a cerut acordul premierului Victor Ponta de a prelua creanta detinuta la Fortus Iasi de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, acuzand ca ANAF, creditor majoritar, accepta restructurarea activitatii doar daca societatea este declarata in faliment.

Platforma industriala Fortus Iasi este controlata de stat, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), si are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind in procedura de insolventa inca din 2007, potrivit unui document obtinut de Mediafax.

AVAS detine 60% din actiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucuresti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actionar, cu 13,56% din titluri. AVAS este si creditor al companiei din Iasi, avand o creanta admisa de 18,6 milioane lei (reprezentand 9,44% din totalul creantelor inscrise).

Creditorul majoritar al Fortus Iasi este insa Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), cu o creanta in valoare de 153,8 milioane lei (73% din totalul creantelor), ceea ce ii confera rolul de decident asupra tuturor masurilor intreprinse in cadrul procedurii.

In prezent, societatea se afla in procedura falimentului, dar suspendata, iar in perioada suspendarii sentintei de faliment societatea poate activa sub supravegherea administratorului judiciar.

Potrivit conducerii AVAS, in urma cu o saptamana, la 16 iulie, a fost prima sedinta a comitetului creditorilor dupa suspendarea provizorie a procedurii falimentului, in care AVAS a sustinut continuarea activitatii in conditii care sa nu conduca la un blocaj al societatii, aproband atat incasarile, cat si platile efectuate incepand cu 22 iunie si pana la data sedintei, dar si incasarile realizate si pe cele previzionate pana la 20 iulie 2012.

De asemenea, AVAS precizeaza ca a fost de acord cu restrangerea temporara a activitatii din anumite sectoare pana la 31 iulie, cu acordarea a 75% din salariu sau concediu fara plata timp de maximum 15 zile/an, solutii care au fost aplicate si pana la momentul acestei sedinte, pentru eficientizarea activitatii si reducerea cheltuielilor.

Conducerea AVAS il informeaza pe premierul Victor Ponta ca sindicatul Fortus a fost de acord cu aceste puncte de pe ordinea de zi, dar ca ANAF s-a opus, insistand ca societatea sa intre in faliment.

"Va informam ca ANAF nu a fost de acord cu aceste puncte de pe ordinea de zi, solicitand date suplimentare pentru aprobarea platilor deja efectuate pana la data sedintei comitetului creditorilor, respectiv aratand ca va fi de acord cu masura restructurarii activitatii in ceea ce priveste salariatii acesteia numai dupa declararea definitiva si irevocabila a starii de faliment a debitoarei Fortus, desi anterior in procedura acesta a acceptat o astfel de masura", se arata in document.

In consecinta, AVAS solicita sprijinul premierului pentru ca Guvernul sa decida, prin act normativ, transmiterea creantelor ANAF catre AVAS, astfel incat "strategia statului roman sa urmareasca aplicarea unui plan de reorganizare care sa conduca la incasarea creantelor si salvarea societatii de la lichidare", care sa aiba ca finalitate contiuarea activitatii si eventuala privatizare a Fortus Iasi.

La compania Fortus lucreaza in prezent aproximativ 700 de angajati.

In documentul transmis premierului, conducerea AVAS face referire si la neregulile constatate la Fortus, la inceputul acestei luni, si anunta ca va sesiza organele de cercetare competente, va initia actiunile legale de inlocuire a administratorilor judiciari si va pregati un plan de reorganizare a companiei, pentru salvarea locurilor de munca, prin modularizarea societatii.

Control la Fortus Iasi

In urma cu doua saptamani, AVAS a anuntat ca a efectuat un control la Fortus Iasi, unde a identificat o serie de neregularitati in gestionarea firmei de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), si ca intentioneaza reorganizarea companiei pe module viabile, care sa fie vandute "la un pret corect".

Unul dintre aspectele care a determinat declansarea actiunii a fost existenta unor date contradictorii aparute in rapoartele de evaluare ale activelor. In 2009 acestea erau evaluate la aproximativ 190 milioane de euro, iar in prezent la aproximativ 35 milioane euro, potrivit AVAS.

"In cadrul actiunii declansate, AVAS a identificat si o serie de neregularitati in gestionarea societatii de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, intrat in cadrul procedurii de insolventa, in anul 2009, la solicitarea ANAF, printre acestea fiind de mentionat scaderea drastica a cifrei de afaceri a Fortus in ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos si costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflata in dificultate; aplicarea unor masuri de reducere a productiei Fortus cu scopul opririi activitatii acestei companii, in contextul existentei unor comenzi ferme si profitabile pentru societate, dar si a unor solutii de redresare a acesteia", a aratat AVAS.

Casa de Insolventa Transilvania considera nerealiste si nefondate aprecierile AVAS in urma controlului efectuat la Fortus si precizeaza ca toate masurile luate in cazul companiei din Iasi au fost realizate cu aprobarea creditorilor, inclusiv a AVAS, si sub controlul instantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#AVAS Fortus Iasi, #AVAS acuzatii ANAF , #stiri economice