Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria

Marti, 06 August 2013, ora 07:37
1884 citiri
Avem doua Europe, dar ele sunt trei. Chiar patru, cu Romania si Bulgaria
Foto: Obiectiv Info

Cand se intalnesc liderii europeni, obiectul discutiei lor este in principal zona euro, ca si cum celorlalti, aflati la egalitate de drepturi cu ei, le-ar fi recomandat doctorul sa fiarba in suc propriu si numai celor din respectiva zona de lux le-a dat privilegiul sa primeasca suc unii de la altii, daca eventual sucul lor s-a terminat si se arde cratita.

Rezulta ca si clubul euro este format din doua mici Europe, din care una cere pentru ca n-are, iar cealalta are, dar ofera cu taraita, ba chiar cu razgandita, si pune conditii, exasperand preopinentul, scrie Project Syndicate.

Austeritate sau crestere economica?

Cea de a treia Europa este clubul din afara clubului, caruia orice membru dinauntru ii poate spune nix, daca incearca sa bata la usa euro, fara sa observe afisul de afara, pus special pentru el: closed.

La margine de tot se afla Romania si Bulgaria, o Europa micuta si plapanda, care nici nu indrazneste sa apese pe clanta la usa cu inscriptia closed, dar pandeste portita de serviciu pe care e pus lacatul, iar alaturi cartea de vizita: Schengen.

Toate aceste mici Europe, componente ale Europei celei mari, au in fata lor aceeasi mare controversa, deocamdata nerezolvata: sa aleaga intre austeritate si crestere economica.

Un bun exemplu al acestei framantari ne-o ofera reuniunea din iunie a CE, cand a rezultat ca dintre toate problemele incurcate ale Europei, doua sunt deosebit de relevante: folosirea nechibzuita a fortei de munca si mersul la intamplare al pietelor de credit.

Indiferent in care parte a Europei te-ai situa, aceste doua probleme te vor izbi mereu, pentru ca nicaieri nu se poate relansa activitatea fara credite si nimeni nu va dormi noaptea linistit, daca in tara lui lumea taie frunze la caini, in loc sa-si castige painea muncind.

500 de milioane de consumatori

Liderii prezenti la reuniune au cazut de acord sa mai reduca din constrangeri la manuirea fondurilor europene, dar si cu incurajarea mai departe a uniunii bancare, singura capabila sa preintampine fragmentarea pietelor financiare.

Pe langa respectiva uniune bancara, s-a mai vorbit si de un mecanism care sa asigure coerenta politicilor economice din diferitele tari, necesar cel putin pentru a evita riscurile unor masinatii strict speculative.

Este evident ca, discutandu-se toate acestea, s-au avut in vedere indeosebi membrii zonei euro, dar ar fi nechibzuit daca ceilalti membri ai Uniunii s-ar scoate din context. Europa trebuie privita ca un tot unitar, cel putin pentru faptul ca ea inseamna 500 milioane de consumatori.

Acesti 500 miloane de oameni reprezinta aproape doua cincimi din populatia Chinei, ei pot constitui una din cele mai importante destinatii pentru bunuri si servicii din lume si implicit un bun motor pentru cresterea economica a propriului sistem european.

Ar fi bizar ca noi, avand o asemenea cohorta de consumatori, sa ne bizuim succesele pe austeritate, pe strangerea curelei si pe supravietuirea societatii din rezervele fondurilor de somaj.

Pe cine ii vom trimite la anul la Bruxelles?

Mai curand, ne-am putea gandi la fapul ca Europa are nevoie de o piata unica, incomparabil mai atractiva decat piata unui stat sau altul, chiar daca acel stat se afla in varful piramidei europene, de exemplu Germania, dar nu numai.

Piata unica devine astfel o parghie pentru exporturile de bunuri si servicii pe pietele internationale, cu atat mai mult, cu cat numai institutiile comunitare pot asigura protejarea intereselor propriilor tari, concomitent cu interesul comun al UE.

Nuantand, institutiile comunitare pot constitui punti de legatura intre tarile zonei euro si alte membre ale UE, care asteapta momentul propice pentru aderare.

Este alarmant faptul ca unii politicieni au contestat ideea de integrare europeana, in principal din considerente politicianiste, nationaliste sau din interese de grup.

Alegerile pentru Parlamentul European din anul viitor ofera fiecarei tari oportunitatea de a se pronunta in fata noului Parlament cu oameni capabili sa sustina principiile europene.

Dar alegerile pot fi si alternativa promovarii unor glasuri de euro-sceptici, capabili sa sustina numai interese politicianiste inguste, chiar nationaliste, sectare si gata oricand sa stopeze interesul Europei Unite, daca asta le cosmeticizeaza imaginea in grupul lor de acasa.

Problema asta nu mai e in mana liderilor europeni. E in mana fiecarui alegator din fiecare tara, care isi trimite alesul la Bruxelles, pentru ca, acolo fiind, sa reprezinte mai mult decat tara lui: intreaga UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#crestere economica austeritate, #Parlamentul European, #uniunea bacara europeana , #stiri economice