Avertisment de la FMI: Majorarea cu 50 la suta e nerealista

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 15:49
3025 citiri
Avertisment de la FMI: Majorarea cu 50 la suta e nerealista

Fondul Monetar International a precizat, marti, ca Romania ar trebui sa reanalizeze decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, care nu este realista.

"Ar putea fi necesar ca initiativa majorarii salariilor pentru profesori cu 50% sa fie reconsiderata. Estimam ca impactul bugetar pentru 2008 ar fi modest, insa pentru 2009 ar ajunge la peste 0,75% din PIB," sustine Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

"Autoritatile din tarile emergente trebuie sa transmita un semnal puternic pietelor, prin politici fiscale si salariale adaptate in mod realist la mediul economic international extrem de dificil", se mai arata in comunicatul FMI.

Juan Fernandez-Ansola este de parere ca, daca majorarea s-ar extinde si la alti angajati ai sectorului public, impactul ar putea depasi 4% din PIB in 2009, ceea ce ar transmite un semnal gresit pietelor financiare.

FMI nu va sprijini financiar Romania

FMI sustine ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.

"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se arata in comunicatul FMI, semnat Juan Fernandez-Ansola.

Pentru a apara interesele tuturor romanilor, in special a categoriilor celor mai vulnerabile, sunt necesare politici salariale si fiscale solide, a mai adaugat reprezentantul FMI.

Romania, Estonia, Letonia si Bulgaria ar putea cere ajutorul FMI, daca vor continua sa foloseasca rezervele valutare pentru plata importurilor, sustinerea cursului valutar si acoperirea datoriilor, este de parere economistul pentru piete emergente al Capital Economics, Neil Shearing, intr-un interviu pentru International Herald Tribune.

Romania, Bulgaria si statele baltice ar putea recurge la imprumuturi din partea Fondului Monetar International, pentru a-si acoperi dezechilibrele bugetare, scrie Times Online.

O serie de alte publicatii de limba germana - Financial Times Deutschland, Die Presse, Welt Online - relateaza la randul lor ca Romania ar fi urmatoarea tara din UE afectata de turbulentele financiare.

FMI a acordat pana in prezent ajutoare financiare Ucrainei, Ungariei, Georgiei si Islandei.

Relatarile vin in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade" -, motivand ca riscurilor legate de finantarea tarii au crescut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#fmi, #profesori, #reanalizare, #salarii , #stiri economice
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
FMI este invitat să ia URGENT legătura cu parlamentarul-ministru ADOMNIŢEI