Bacsisul la altii: de la insulta la obligatie

Joi, 13 Martie 2008, ora 08:15
2824 citiri
Bacsisul la altii: de la insulta la obligatie

Daca iei un taxi in America de Sud si rotunjesti suma platita cu cel mult un dolar, atunci ai dat destul bacsis, noteaza Bloombiz. Daca te afli intr-un oras African ca, de exemplu, Cape Town sau Nairobi, trebuie sa platesti 10% din factura. In schimb in India, daca iei un taxi, nu ai nevoie sa platesti in plus fata de cat ai de achitat.

In timp ce globetrotterii vor fi bine informati in ceea ce priveste cele mai bune locuri unde poti manca sau cele mai bune hoteluri in care te poti caza, nici macar ei nu cunosc detaliile despre suma si momentul in care trebuie sa dai bacsisul.

"Eticheta gratificatiilor lasa cu gura cascata chiar si cei mai experimentati calatori", spune Misty Ewing, director de relatii cu publicul la Virtuoso, o retea de calatorii de lux care are consultanti si operatori in mai mult de 70 de tari.

"Fiecare om are propria interpretare in ceea ce priveste metoda cea mai potrivita de a-ti arata multumirea pentru servicii, dar fii atent: prea mult sau prea putin poate ofensa.".

La un hotel de lux din Japonia, de exemplu, daca incerci sa dai bacsis cuiva, fie ca este vorba despre personalul de la receptie sau de cel dintr-un restaurant de lux, gestul tau va fi perceput ca fiind nepoliticos, ca o expunere flagranta a bogatiei. Pe de alta parte, daca uiti sa dai bacsis intr-un restaurant din Statele Unite sau intr-un hotel, probabil ca nu vei mai fi bine primit in acea locatie.

Topul bacsisurilor

In timp ce aceste conventii ii pot uimi pe calatorii de rand, expertii spun ca exista cateva reguli de baza ce pot fi urmate in ceea ce priveste bacsisul.

"In majoritatea locurilor din lume este mai bine sa dai ceva decat sa nu dai nimic - chiar daca ai dubii, da bacsis", spune Erica Duency, editor al rubricii despre restaurante si hoteluri , in cadrul unei publicatii de calatorii.

"In cele mai multe cazuri, obiceiul de a da bacsis poate fi catalogat in functie de zona in care te afli, asa ca suma obisnuita nu va varia foarte mult de la tara la tara sau de la regiune la regiune.".

In cele mai multe tari din Europa, taxa pentru serviciu este inclusa in pretul mesei. De obicei, se percepe o taxa de 5 sau 10%, mai ales in restaurantele de lux. Daca nu se include aceasta taxa, adauga 15% la nota. Pentru taxiuri poti da doar 10% in plus, iar portarilor si hamalilor ofera-le echivalentul a 2 dolari pentru fiecare bagaj.

Expertii sunt de acord ca atunci cand este vorba despre personalul de la receptie nu ai nevoie sa dai bacsis atunci cand iti raspund la intrebari ca, de exemplu, ce sa vizitezi, dar nu uita sa le multumesti pentru ajutorul acordat.

Asia este o parte a lumii care este usor diferita in ceea ce priveste acordarea bacsisului. In Japonia, bacsisul este o insulta in orice situatie, dar, in restaurantele din China 3%, reprezinta o proportie potrivita pentru restaurante, in timp ce in Hong Kong obiceiul este de a da 10-15% in cazul in care nu vine deja inclus in nota de plata. Pentru taxiuri, nu trebuie sa platesti in plus in China, dar in Hong Kong ar trebui sa adaugi ceva.

Nu este intotdeauna evident cat trebuie sa platesti in plus in SUA. Desi standardul pentru restaurante este de 15%, daca ai savurat cu adevarat meniul si ti-a placut serviciul, se asteapta sa oferi cel putin 20% in plus fata de nota de plata.

Pentru taxiuri, in New York sau Chicago, ar trebui sa platesti aproximativ 15% in plus, dar in orasele mai mici, aceasta suma scade mult. Cand te cazezi intr-un hotel, ar trebui sa-i oferi hamalului 1 dolar pentru fiecare bagaj carat, dar daca te cazezi intr-un hotel de lux ca, de exemplu, Four Seasons sau Ritz-Carlton, atunci suma creste pana la 5 dolari de bagaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#bacsis, #in lume, #restaurante, #taxi , #stiri economice