Banca Centrala a Japoniei va reduce dobanzile de politica monetara

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 10:50
997 citiri
Banca Centrala a Japoniei va reduce dobanzile de politica monetara

Banca Centrala a Japoniei ia in calcul saptamana aceasta, pentru prima data in ultimii sapte ani, micsorarea dobanzii de politica monetara.

Totodata, Banca Japoniei, care a refuzat sa se alature Rezervei Federale si altor banci care au luat decizia de a reduce dobanzile cheie la un nivel egal, luna aceasta, a luat decizia de a monitoriza pietele globale inainte de a decide vineri taierea dobanzilor de politica monetara.

Miercuri, se asteapta ca Rezerva Federala Americana sa reduca pana la 50 de puncte din dobanda cheie, pe fondul crizei financiare care a afectat pietele interne, a distrus banci incepand de pe Wall-Street pana in Islanda si acum ameninta cu recesiunea intreaga lume.

Japonia, urmareste in aceste momente o reducere a politicii monetare cu pana la 25% pentru depozitele overnight.

Cu rate ale dobanzilor cheie foarte scazute, Banca Centrala a Japoniei, a fost silita sa grabeasca intrarea in angrenajul global de a scadea procente bune din dobanda politicii monetare si totodata este fortata sa pastreze lichiditati pentru momente de criza in care acestea vor fi utile salvarii sistemului financiar, informeaza Reuters.

"Tind sa cred ca este dificil pentru Banca Centrala a Japoniei sa se distanteze de coordonarea internationala. Aceasta este obligata acum sa reduca ratele dobanzilor de politica monetara. Nu exista si o alta cale", a declarat Naomi Hasegawa, strateg in cadrul diviziei de asigurari a Mitsubishi UFJ.

Nikkei intr-un picaj pana la minimul ultimilor 26 de ani

Asteptarile unei rate a dobanzii cheie reduse, au impins cotatiile indicelui Nikkei la cea mai mare scadere a ultimilor 26 de ani, ca apoi, miercuri sa se mai stabilizeze, crescand cu 7,7%.

De asemenea, ajutat de starea indicelui Nikkei, yenul se aprecia puternic in comparatie cu dolarul amenintand economia Japoniei ca apoi, brusc miercuri sa scada, ajungand la o cotatie de 96 yeni/dolar.

Piata actiunilor a scazut cu 30%

Alaturi de prabusirea actiunilor de pe piata de tranzactionare, cele mai mari banci din Japonia au inceput sa resimta criza financiara din plin. Trei din bancile mari ale Japoniei, sunt in cautare de capital pierdut din scaderea dramatica a cotatiilor actiunilor.

De asemenea, Banca Centrala a Japoniei, este foarte probabil sa apeleze la o reanalizare a cresterii economice pentru urmatorul an fiscal, estimarile ajungand de la 1,5% pana la scaderi de 0,5 sau 1%.

"Acum ca vestile au ajuns la urechile publicului, pietele de tranzactionare vor primi cu dezamagire o rata a dobanzilor cheie la fel de mare. In orice caz, saptamana aceasta, Banca Japoniei nu va apela la reducerea dobanzilor de politica monetara, gandindu-se ca e mai important sa adune lichiditati", a declarat Kyohei Morita, economist al Barclays Capital din Japonia.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Banca Japoniei, #politica monetara, #criza financiara, #lichiditati banci , #stiri economice