Banca Mondiala: Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 20:59
1667 citiri
Banca Mondiala: Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate
Foto: realitatea.net

Banca Mondiala critica in ultimul sau raport Romania, precizand ca aceasta are un buget bazat pe venituri nerealiste care duce lipsa de credibilitate, cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center.

In documentul prezentat de jurnalistii de la Gandul, Banca Mondiala arata ca in Romania companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.

Documentul arata ca "supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice, cresteri artificiale in avelopa de resurse disponibila".

Banca Mondiala atrage atentia ca din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu exista transparenta si predictibilitate, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut.

Institutia internatioanala propune ca solutii angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget, corelate cu prioritatile guvernului.

De asemenea, Ministerul de Finante ar trebui sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele.

In plus, toate legile adoptate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat, trebuie sa contina si o analiza a acestui impact realizata de Ministerul de Finante, iar ministerele sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii.

Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite, modernizarea serviciilor prin automatizare si informatizare.

In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, Banca Mondiala considera ca Romania trebuie sa realizeze o ordonanta prin care sa prioritizeze alocarea si transferul de personal in cadrul directiilor care se ocupa de implementarea proiectelor UE. In acest sens e nevoie de eforturi suplimentare in cazul Ministerului Transporturilor.

In raport Banca Mondiala sugereaza ca numarul angajatilor din Ministerul de Finante trebuie sa se reduca cu circa 200-300 de persoane, precizand ca "numarul angajatilor din aceasta institutie depaseste cu mult numarul angajatilor din ministerele de finante din alte tari europene precum Anglia, Germania sau Franta".

Potrivit Bancii Mondiale, plata taxelor si impozitelor in Romania este o povara destul de mare pentru contribuabil, propunand in acest sens reducerea numarului platilor separate de taxe si dezvoltarea unui sistem informatic pentru a reduce interactiunea fata in fata cu platitorul de taxe.

Totodata, raportul arata ca desi Garda Financiara efectueaza anual un numar mare de controale, foarte putine ajung in instanta.

BM mai propune si o rearanjare a resurselor umane bazata pe prioritati strategice.

Recomandarile BM ar putea incluse si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#raport Banca Mondiala, #venituri nerealiste , #stiri economice
Comentarii