Banca Mondiala: Rezervele Romaniei nu acopera datoriile

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 15:35
1495 citiri
Banca Mondiala: Rezervele Romaniei nu acopera datoriile

Nevoia Romaniei de finantare este usor peste nivelul optim, raportat la rezervele valutare, arata estimarile Bancii Mondiale, care iau in calcul un pret al petrolului de 75 dolari/baril.

"Este foarte dificil de calculat nevoia de finantare a unui stat. Pe de-o parte, noi ne uitam la contul curent, dar trebuie sa precizez ca prognozele noastre se bazeaza pe un pret al petrolului de 75 dolari/baril, ceea ce inseamna ca importurile nete sunt supraestimate", a explicat Indermit Gill, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, informeaza NewsIn.

Indermit Gill a mai spus ca nivelul optim al necesarului de finantare al unei tari raportat la rezervele valutare ale statului respectiv este intre 0,7 si 0,75%.

"In cazul Romaniei, golul de finantare este usor peste acest nivel, dar aceste cifre nu sunt batute in cuie", a mai spus economistul.

El a subliniat ca datele utilizate de BM pentru estimarea nevoii de finantare sunt relative.

"Trebuie sa estimam ponderea din datorie care va fi rostogolita. Un alt element este nivelul investitiilor straine directe. Nu ar trebui totusi sa luam aceste cifre prea in serios, deoarece sunt relative", a mai spus economistul.

El a mai atras atentia ca, in cazul Romaniei, datoria pe termen scurt este prea ridicata in raport cu rezervele valutare.

"Rezervele valutare nu acopera datoria pe termen scurt. In cazul Romaniei, raportul intre acestea este de 2, iar optim este cat mai aproape de 1", a mai spus Indermit Gill.

Referitor la posibilitatea ca Romania sa contracteze un imprumut de la Banca Mondiala, el a explicat ca fondurile atrase pot fi utilizate fie pentru acoperirea deficitului public, fie pentru proiecte de investitii.

"Banca Mondiala are diferite instrumente, unele de investitii, altele de sustinere a bugetului unui stat. Pentru un imprumut de acoperire a deficitului de la Banca Mondiala trebuie sa existe un anumit cadru macroeconomic, asigurat in cele mai multe cazuri printr-o intelegere a statului respectiv cu FMI. Dar nu este singura solutie, doua treimi din imprumuturile acordate de noi sunt pentru investitii, nu pentru acoperirea deficitului public", a mai spus reprezentantul BM.

"Este nevoie de politici economice proactive pentru a limita efectele crizei asupra cetatenilor. Trebuie sa se ia masuri care sa revigoreze cresterea economica, prin orientarea cheltuielilor catre investitii si dezvoltarea programelor sociale, pentru a diminua impactul asupra populatiei", a explicat si Catalin Pauna, economist-sef in cadrul biroului din Bucuresti al Bancii Mondiale.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com