Bancherii coboara, in sfarsit, costul creditelor

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 18:23
3588 citiri
Bancherii coboara, in sfarsit, costul creditelor

Dupa ce au aplicat majorari abrupte de dobanda in ultima perioada, o parte dintre bancile comerciale din Romania considera ca a sosit momentul oportun pentru a reveni la conditii de creditare mai avantajoase.

Un prim exemplu sunt cei de la Banca Transilvania, institutie care a redus in martie rata dobanzii cu doua puncte procentuale la creditele in lei garantate si lucreaza pe noi norme "relaxate" inca din luna februarie.

"In luna martie am primit, intr-adevar, mai multe solicitari de credite - atat imobiliare, nevoi personale cu garantie imobiliara, cat si auto. Nu putem vorbi de volume mari, dar se simte un usor "dezghet" in activitatea de creditare", a precizat Gabriela Nistor, director executiv la Banca Transilvania.

Un semnal similar l-au dat si cei de la ING, Raiffeisen Bank, Garanti Bank sau Intesa San Paolo Bank care si-au redus costurile la creditele acordate populatiei.

In medie insa, costurile la creditele in euro garantate cu ipoteca sunt in usoara scadere, in timp ce in cazul imprumuturilor negarantate tendinta de crestere a costurilor se mentine.

Daca analizam ofertele in functie de moneda de finantare, imprumuturile in euro stau mult mai bine decat cele in lei. DAE medie la creditele ipotecare in euro se situeaza la 12%, in schimb, creditele in lei sunt inca prohibitive, DAE medie fiind de 22% chiar si la cele mai putin riscante imprumuturi pentru populatie (creditele ipotecare).

Restrictiile au alungat clientii

La inceputul anului, BRD a scumpit creditele ipotecare cu pana la 3,5 puncte procentuale ceea ce a restrictionat puternic accesul populatiei la finantare si a facut ca produsele bancii sa nu mai fie la fel de atractive.

Si UniCredit Tiriac Bank a recurs de curand la o scumpire a creditelor de nevoi personale in lei cu 3 puncte procentuale. La aceste majorari de dobanda se adauga si o strictete mai mare in evaluarea solicitantilor.

"In ultima vreme, bancile au adaugat noi conditii de scoring, care au ingreunat accesul la credite", a precizat Marina Sterpan, director de comunicare la CreditZone.

Aceasta a dat ca exemplu refuzul bancilor de a credita persoane care lucreaza la companii cu un numar mai mic de angajati sau care nu au depus bilantul la Ministerul Finantelor.

"CV-ul clientului este luat in considerare mai drastic decat pana acum din punct de vedere personal si profesional", a precizat Sterpan.

Despre cum vad bancherii blocajul creditarii si solutiile intrevazute pentru depasirea acestui moment cititi mai multe pe conso.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#cost credit, #dobanda credit, #relansare creditare , #stiri economice