Bancile au dat startul ieftinirii creditelor in lei

Marti, 16 Iunie 2009, ora 09:06
1847 citiri
Bancile au dat startul ieftinirii creditelor in lei

Bancile incep, incet-incet, sa ieftineasca imprumuturile in moneda nationala, dupa mai mult de jumatate de an in care au "inghetat" dobanzile la creditele in lei la niveluri ridicate si au refuzat sa incurajeze creditarea.

Scaderile nu sunt insa foarte mari, de cele mai multe ori fiind vorba despre o reducere de un punct procentual, dar este de asteptat ca ieftinirea creditelor sa capete amploare, dupa cum spun specialistii, citati de Gandul.

"Dobanzile vor scadea. Nu este clar insa cu ce viteza. Nu cred ca vom fi martorii unor scaderi spectaculoase de dobanzi. Bancile nici nu au un apetit foarte mare de creditare", a declarat Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

Principalul motiv pentru ieftinirea creditelor este ca dobanda la care imprumuta bancile intre ele cu lei, Robor, a pierdut aproape un sfert din valoare in ultima jumatate de an.

Totodata, un alt motiv este si ca majoritatea bancilor au inceput sa scada bonificatiile la depozitele atrase de la populatie.

In ceea ce priveste dobanzile la creditele in euro, Craciun spune ca in timp ce la lei scaderea este destul de sigura, cand vine vorba despre valuta situatia este complet diferita.

"La valuta nu cred ca ieftinirea dobanzilor se va intampla foarte repede pentru ca valuta este libera, adica bancile pot face ce vor cu ea, inclusiv, este posibil sa o duca peste granita", explica el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#banci credite lei, #ieftinire credite lei , #stiri economice