Bancile, cei mai rai pirati moderni

Vineri, 15 Mai 2009, ora 18:48
3908 citiri
Bancile, cei mai rai pirati moderni

Prin definitie, un pirat ataca, fura si ucide, iar apoi fuge, la fel de repede si subtil precum a aparut, si se ascunde.

In opinia unor analisti, exact acelasi lucru s-a intamplat si in sistemul financiar-bancar. Proprietarii extrem de bogati ai unor companii si-au dat seama, cu stupoare, ca si-au pierdut intreaga avere.

Insa le-a ramas influenta, pe care si-au folosit-o sa transfere pierderile pe umerii contribuabilor, iar acum s-au retras, incercand sa revina ia la vechile obiceiuri, ce au condus la aparitia criziei, spun economisitii de la Pravda.

Exista si dovezi pentru a sprijini aceste afirmatii: asa numitele "teste de stres", menite a determina "starea de sanatate" a institutiilor bancare din Statele Unite.

In urma lor, s-a ajuns la concluzia ca mai multe banci americane au nevoie de miliarde de dolari, pentru a se sustine financiar. Insa unii analisti sustin ca cifrele, pur si simplu, nu sunt bune.

Spre exemplu, grupul financiar Citi, cu o capitalizare de 2 trilioane de dolari, a inregistrat pierderi masive in ultimul an. Insa, la testele de stres, a reiesit ca are nevoie de numai cinci miliarde de dolari, pentru a isi redresa situatia.

De fapt, potrivit ultimui raport, va fi nevoie de numai 75 de miliarde de dolari, mai putin de o zecime din intregul plan de sprijin financiar al guvernului SUA, pentru a reface sistemul bancar american. Prin urmare, se pare ca, in doar cateva luni, situatia s-a schimbat atat de dramatic, incat unele banci, printre care Goldman Sachs si JPMorgan Chase, vorbesc, deja, de plata imprumuturilor, pe care le-au luat de la stat.

Sigur, lucrurile incep sa arate mai bine. Dupa ce s-au cheltuit trilioane de dolari din banii contribuabililor si au fost disponibilizati sute de mii de oameni, preturile la proprietatile imobiliare incep sa se stabilizeze, un semn al unei usoare redresari economice. In schimb, intreaga industrie auto pare sa fi intrat in insolventa.

Prin urmare, unde s-au dus toti banii? Raspunsul economistilor Pravda: institutiile financiare multinationale, gen Goldman Sachs, AIG, Bank of America si Citibank s-au "jucat" cu ei, prin intermediul fondurilor de investitii din intreaga lume, acest lucru provocand, de fapt, criza economica, si nu faptul ca oamenii au luat credit in exces.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...