Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile europene vor avea pierderi masive, cauzate de expunerea in est

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 23:40
2035 citiri
Bancile europene vor avea pierderi masive, cauzate de expunerea in est
Foto: Australian Finance

Bancile din zona euro ar putea pierde 283 de miliarde de dolari intre 2009 - 2010, mai ales din cauza expunerii pe pietele din Europa de Est.

Pierderile ar putea fi cauzate de operatiunile de reducere a valorii contabile a activelor (writedown), ce se vor desfasura pana la sfarsitul acestui an, potrivit unui raport realizat de Banca Centrala Europeana (BCE).

Pana la sfarsitul anului 2010, pierderile bancilor europene, din cauza activelor toxice vor ajunge la aproximativ 218 de miliarde de dolari, pentru intreaga perioada a crizei, spune BCE.

De asemenea, creditele neperformante vor provoca pierderi in valoare de peste 431 miliarde de dolari, iar valoarea totala a operatiunilor de writedown vor creste pana la 649 de miliarde de euro.

Raportul privind stabilitatea financiara, realizat de BCE, noteaza ca problemele din unele state din Europa Centrala si de Est au devenit un motiv in plus de preocupare, dar, in ciuda acestui lucru, nu va fi afectat sistemul bancar din zona euro per ansamblu, in cazul unui scenariu pesimist, ci doar bilanturile catorva banci, cu expunere mai mare.

Acestea din urma vor avea de suferit si din cauza faptului ca o mare parte din activele si profiturile unor banci din zona euro se afla si provin din Europa Centrala si de Est.

De altfel, din cauza evolutiei slabe a comertului international si iesirilor puternice de capital, conditiile macroeconomice si financiare din aceasta zona s-au deteriorat mai repede decat in alte state din Uniunea Europeana, multe tari fiind nevoite sa apeleze la sprijin financiar international.

Potrivit raportului, instabilitatea financiara a zonei este cauzata si de faptul ca atat persoanele fizice, cat si companiile au acumulat datorii in valuta, ceea ce a condus la o depreciere a monedelor nationale din regiune.

Estimarile BCE sunt, totusi, mai putin pesimiste decat cele ale Fondului Monetar International (FMI), care se asteapta la operatiuni de writedown in valoare de 750 de miliarde de dolari, in acest an, intr-un raport din luna aprilie. In mai, estimarea a scazut la 540 de miliarde de dolari.

Diferentele dintre calculele celor doua institutii se bazeaza pe presupuneri diferite, cum ar fi rentabilitatea imprumuturilor.

Pe fondul acestor previziuni, investitorii si analistii europeni se intreaba de ce autoritatile europene refuza sa desfasoare, la randul lor, teste de stres, care ar determina daca bancile au nevoie de capitalizare suplimentara.

Vice presedintele BCE, Lucas Papademos s-a declarat increzator, spunand ca cele mai mari banci din zona euro ar putea indura orice deteriorare a economiei si ca "majoritatea par sa fie suficient de bine capitalizate pentru a supravietui unor scenarii severe, dar plauzibile", potrivit The Wall Street Journal.

Lipsa de transparenta reprezinta, insa, o adevarata problema pentru investitori. Desi Comitetul de Supraveghere al Sistemului Bancar European a anuntat, luna trecuta, ca va realiza un test de stres, raportul lor va oferi doar o vedere de ansamblu, nu informatii privind fiecare banca in parte.

Pana una alta, membrii Uniunii Europene au cazut de acord sa mai creeze o institutie, European Systemic Risk Board, care va monitoriza sistemul bancar, va defini, identifica si prioritiza riscurile macro-financiare si va emite avertizari de risc.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Banca Centrala Europeana, #pierderi banci europene, #Europa Centrala Est , #stiri economice