Bancile locale pot salva tarile cu venituri mici

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 16:03
1084 citiri
Bancile locale pot salva tarile cu venituri mici
Foto: Daylife

Bancile locale mici ar trebui sa fie pilonii de sprijin ai tarilor cu venituri reduse, este de parere economistul sef al Bancii Mondiale, Justin Lin.

Cel mai important lucru pentru un sector financiar functional este sa serveasca unei economii competitive. In cele mai multe tari mai sarace, acest lucru inseamna concetrarea pe unitatile de productie, fermele si firmele mai micute.

Din aceasta cauza, institutiile financiare mamut, din statele dezvoltate, nu sunt potrivite unor piete cu venituri scazute.

"Bancile mici locale sunt cele mai bune entitati pentru a furniza servicii financiare companiilor si gospodariilor", spune Lin, intr-un comentariu pentru The Economist.

Romania, desi poate intra cu usurinta in randul tarilor cu venituri mai reduse, nu respecta deloc acest sfat al economistului sef al Bancii Mondiale. Astfel, pe plan local exista doar doua banci cu actionariat majoritar roman, anume Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica.

Spusele lui Justin Lin sunt confirmate de dezvoltarea unor tari precum Japonia, Coreea de Sud si China. Aceste state au reusit sa evite, de cele mai multe ori, recesiunile economice, de-a lungul dezvoltarii lor de la tari cu venituri foarte mici, la venituri mari.

Principalul ingredient al succesului a fost reprezentat de faptul ca nu s-au grabit sa se integreze in sistemele financiare internationale complexe, ci si-au infiintat propriile sisteme bancare simple, care sa raspunda perfect nevoilor mediului de afaceri si consumatorilor locali. De asemenea, nu si-au liberalizat piata pana nu au avansat aproape de nivelul tarilor puternic industrializate.

Un exemplu bun sunt si Statele Unite, unde bancile la nivel national nu au aparut decat dupa infiintarea unor companii industriale care operau in toata tara, la sfarsitul secolului 19. Pana atunci, in perioada de dezvoltare, America s-a bazat pe bancile locale.

Bursele ar trebui sa urmeze dezvoltarea economica

Economistul sef al Bancii Mondiale spune ca tarile emergente sau in curs de dezvoltare nu ar trebui sa se chinuie sa-si construiasca burse "moderne". De altfel, aceste incercari nu au avut succes: in tarile fost comuniste din Europa (inclusiv Romania), valoarea actiunilor tranzactionate totalizeaza doar 15% raportat la produsul intern brut. In Africa nivelul este sub 5%, in America Latina si Caraibe sub 10%.

Spre deosebire, in Danemarca aceasta suma reprezinta 79%, in Spania 207%, iar in Marea Britanie ajunge la o valoare de 378%, raportata la PIB.

Bursele nu vor reprezenta o forta majora in tarile mai sarace, in viitorul apropiat. Cele mai importante, astfel, sunt companiile de microfinantare si alte institutii financiare non-bancare, mai ales pentru imprumuturile acordate persoanelor fizice.

"Guvernele din tarile mai putin dezvoltate ar trebui sa recunoasca importanta strategica a bancilor mici locale si ar trebui sa faca reforme fundamentale", spune Lin.

El adauga ca bancile neperformante, indiferent de marimea lor, ar trebui fie lichidate, fie obligate sa fuzioneze cu institutii mai bune, pentru a se eficientiza sistemul.

"Lasati tarile dezvoltate sa-si faca griji despre reformele sistemelor financiare evoluate. Pentru a progresa, tarile cu venituri mici trebuie sa-si faca institutii financiare mici si simple", a incheiat economistul sef al Bancii Mondiale.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#sfaturi Banca Mondiala, #banci locale mici, #sistem bancar Romania , #stiri economice