Bancile, sub lupa Comisiei Europene

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 23:59
1800 citiri
Bancile, sub lupa Comisiei Europene
Foto: Daylife

Mai mult de 3.000 de miliarde de euro din banii contribuabililor au fost cheltuiti de guvernele din Europa pentru a aduce pe linia de plutire sistemul bancar.

Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes, este de parere ca bancile au riscat prea mult cu banii altora, avand consecinte dramatice.

Intr-un comentariu pentru Financial Times, Kroes scrie ca majoritatea directorilor generali ai bancilor erau intr-o stare de negare, la inceputul crizei, spunand ca banca "lor" nu are probleme, ci doar "toate celelalte".

Sistemul bancar de astazi, bazat pe modele de business riscante, a dat gres si trebuie reformat, spune Kroes. "Nu ne permitem sa lasam viitoarele structuri bancare la mana celor care au fost la conducere pana la inceputul crizei", a adaugat ea.

Cand a aprobat pachete de ajutoare catre diferite tari, pentru a salva bancile de la faliment, Comisia Europeana a impus anumite conditii, pentru a asigura coordonarea intre statele membre, a impune regulile de piata unica din UE si a conserva concurenta intre banci, atat in timpul crizei, cat si dupa redresare.

Insa aceste lucruri au fost ignorate. Acordarea a 3.000 de miliarde de euro ar fi oferit bancilor cu probleme un avantaj incorect, rezultand in probleme concurentiale.

Kroes propune ca acum, la sase luni de la acordarea pachetelor de sprijin, Comisia Europeana ar trebui sa verifice planurile beneficiarilor de a-si derula activitatea, fara sa mai aiba nevoie de bani de la stat.

"Planurile pentru restructurare trebuie sa inceapa imediat, chiar daca implementarea ar putea dura mai mult, in aceasta piata dificila. Este vital sa existe claritate in ceea ce priveste strategia bancilor noastre, lucru care ar oferi incredere si stabilitate", a spus Kroes.

Aceste planuri trebuie sa fie valabile pe termen lung, altfel interventia statului ar fi doar o irosire a banilor contribuabililor.

Pentru a evalua viabilitatea bancilor, CE trebuie sa investigheze operatiunile lor, indiferent de locul in care se desfasoara. Comisia va examina cat de realistice sunt modelele de business, generarea de lichiditati si managementul de risc.

"Pentru a reduce diferentele concurentiale, trebuie sa vedem unde ar avea impact ajutorul de stat. Trebuie sa analizam atent cerintele bancilor ajutate de a achizitiona rivali cu banii publici, pentru a ne asigura ca aceste institutii nu profita de avantajele date de imprumuturile guvernamentale", a spus Kroes.

Bancilor, insa, le displace ideea de a-si vinde activitatile profitabile sau de a se supune unor restrictii in activitate, preferand sa ia bani de la stat si sa-si continue afacerile ca inainte.

"Tocmai de aceea avem reguli stricte pentru imprumuturi de stat in UE. Doar prin aplicarea acestor reguli ne putem asigura ca sistemul bancar va fi reformat si ne va putea ajuta sa trecem peste criza, oferind premisele pentru o dezvoltare durabila in viitor", a incheiat Comisarul pentru Concurenta al UE.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#banci Uniunea Europeana, #Comisia Europeana investigatie, #Neelie Kroes comentariu , #stiri economice
Comentarii
O
o parere personala
rank 1
Banii contribuabililor ajung iar la banci , de la banci la contribuabil si de la contribuabil ,