Miliarde de dolari proveniti din traficul de droguri si alte activitati criminale au fost utilizati pentru sprijinirea unor institutii bancare in timpul crizei, potrivit unui oficial al Organizatiei Natiunilor Unite.
Antonio Maria Costa, seful departamentului de lupta impotriva drogurilor si crimei organizate din cadrul ONU, sustine ca 325 de miliarde de dolari au fost "spalati" prin intermediul institutiilor financiare, ajutandu-le astfel, sa-si pastreze bilanturi contabile pozitive, relateaza The Observer.
Potrivit spuselor sale, banii din traficul de droguri si alte forme de crima organizata au reprezentat "singurele investitii lichide" disponibile bancilor aflate in pragul falimentului, anul trecut. Drept rezultat, cea mai mare parte din cele 325 de miliarde de dolari au fost absorbiti in economia reala.
"A existat un moment, anul trecut, cand sistemul era paralizat din cauza faptului ca bancile nu voiau sa-si imprumute bani una alteia", a spus Costa. "Imprumuturile interbancare au fost finantate de bani proveniti din traficul de droguri si alte activitati ilegale. Exista indicii ca unele banci au fost salvate in acest mod" a adaugat el.
Costa a refuzat sa numeasca bancile respective sau tarile in care acestea isi au sediul, spunand ca departamentul sau trebuie sa rezolve problema, nu sa arate cu degetul. Insa a spus ca acei bani fac parte, in prezent, din sistemul oficial, spalarea lor fiind eficienta.
Declaratiile oficialului ONU ridica intrebari la adresa influentei pe care o are crima organizata asupra sistemului economic in vreme de criza. De asemenea, ii va determina pe liderii mondiali sa ceara un control si mai sever al sistemului bancar, iar Fondul Monetar International ar putea impune conditii si mai stricte.
Costa spune ca agentii sai i-au atras atentia asupra acestui fenomen in urma cu 18 luni. "In multe cazuri, banii din droguri erau singurele lichiditati disponibile pentru investitii. In a doua jumatate a anului trecut, lichiditatile erau marea problema a sistemului bancar, de aici si importanta pe care a capatat-o acest factor", a spus oficialul ONU.
Potrivit estimarilor FMI, bancile mari din Statele Unite si Europa au pierdut mai mult de un trilion de dolari din cauza activelor toxice si imprumuturilor fara acoperire, intre ianuarie 2007 si septembrie 2009, iar peste 200 de creditori au dat faliment. De asemenea, multe institutii financiare mari fie au dat faliment, fie au fost cumparate la un pret foarte mic, fie au fost preluate de catre guverne.
Potrivit statisticilor ONU, gruparile de crima organizata isi realizeaza cea mai mare parte din profituri din traficul de droguri, estimat la valoarea de peste 571 de miliarde de dolari. De obicei, acesti bani sunt transferati in conturile offshore, pentru a-i ascunde de autoritati.
Se pare ca dovezile privind sprijinirea bancilor din aceasta sursa au provenit de la oficiali din Marea Britanie, Elvetia, Italia si Statele Unite.
Deocamdata, Costa nu a oferit nici o dovada a declaratiilor sale. Purtatorul de cuvant al Asociatiei Bancherilor Britanici a declarat ca, desi este adevarat ca existat o mare lipsa de lichiditati, acest gol a fost umplut de finantare din partea bancilor centrale.