Basescu: Romania va iesi din criza la sase luni dupa SUA

Vineri, 21 August 2009, ora 19:30
2028 citiri
Basescu: Romania va iesi din criza la sase luni dupa SUA

Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce vor iesi din criza state precum SUA sau Germania, a declarat presedintele Traian Basescu, la Botosani.

Acesta adauga insa ca "nimic nu va mai fi ca inainte", chiar daca politicienii nu recunosc acest lucru, iar comerciantii nu vor mai putea sa umfle preturile in mod nejustificat.

Solidaritatea este extrem de importanta pentru traversarea acestei perioade, spune presedintele, potrivit Mediafax.

Basescu a dat asigurari ca pensiile vor fi platite fara intarzieri si a adaugat ca se doreste mentinerea salariilor, desi sporurile sunt puse sub semnul intrebarii.

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Botosani, la o intalnire cu reprezentanti ai administratiei locale, ca Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce marile puteri vor inregistra crestere economica "reala", aratand ca solutia pentru iesirea din criza este continuarea investitiilor.

Traian Basescu a apreciat ca "Romania este extrem de dependenta de revenirea de pe pietele externe" si ca tara noastra "nu poate iesi singura din criza", ci va fi pregatita sa sa isi reia cresterea economica "imediat ce marile puteri isi vor relua aceasta crestere", transmite corespondentul NewsIn.

"Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce piata germana, piata Statelor Unite isi reiau cresterea economica reala", a spus Basescu. El a afirmat ca solutia pentru iesirea din criza o reprezinta continuarea investitiilor, aratand ca tarile care au avut ca si principal criteriu dezvoltarea pe baza de investitii si modernizare sunt mai putin afectate decat tarile care au mers pe crestere economica pe stimularea consumului.

"Astfel de tari, cum e cazul Cehiei sau Poloniei, trec mai usor peste criza. Cheia in aceasta perioada este sa continuam investitiile", a subliniat Basescu.

El a aratat ca Romania isi va reveni mai vreu din criza deoarece cresterea economica bazata pe stimularea consumului s-a dovedit a fi "nerealista". "Acum platim o factura extrem de grea, cea a cresterii economice bazata pe consum. S-a stimulat enorm consumul si criza a facut ca romanii sa nu mai poata consuma cat au consumat. S-a dovedit acum ca aceasta abordare a cresterii economice prin stimularea consumului este nerealista", a apreciat Basescu.

Presedintele considera ca in al patrulea trimestru al acestui an ar putea fi inregistrate si la noi primele semne ale imbunatatirii situatiei economice. "Trimestrul III va fi un trimestru in care produsul intern brut va continua sa scada. Ma astept la continuarea descresterii economice si in trimestrul al treilea, urmand ca pe curba de revenire sa intram abia in trimestrul patru din 2009".

El a precizat ca in aceasta perioada "obiectivul guvernului este sa mentina pensiile si sa le plateasca regulat si fara intarzieri, sa plateasca salariile aparatului bugetar" si a afirmat ca "solidaritatea este extrem de importanta pentru a trece acest moment dificil, pentru a nu ajunge la situatii care s-au petrecut in alte tari din Uniunea Europeana, unde s-a mers pe reduceri masive de salarii si pensii".

Traian Basescu a mai spus ca sistemul economic global se va schimba din temelii dupa iesirea din criza. "Nimic nu va mai fi ca mai inainte. Lumea se va schimba. Sistemul global de crestere economica s-a dovedit atacabil, foarte vulnerabil. Va fi foarte greu sa mai facem tranzactii cu bani electronici. Va fi foarte greu sa imprumutam bani care nu exista, va fi foarte greu sa ne mai bazam dezvoltarea pe bani mutati doar din calculator", a apreciat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a participat, vineri, la Botosani, in sala de conferinte a hotelului Raposdia, la o intalnire cu primari si sefi de institutii din judet.

In cursul diminetii, seful statului a vizitat localitatile Hudesti si Radauti Prut, grav afectate de inundatiile din iulie 2008. La Radauti Prut, Basescu le-a reprosat unor sinistrati nemultumiti ca "teoria de a fi la infinit nemultumit nu poate functiona".

"Probabil dumneavostra nu sunteti multumiti. Pe alti oameni i-am vazut multumiti. Cei care au fost necajiti sigur sunt multumiti. In locul unei case de chirpici au una dintr-un alt material", le-a replicat Basescu oamenilor care s-au plans de unele lucruri.

"S-a tras lumina, se lucreaza la apa, hai sa revenim in decenta, pentru ca nu v-a intrebat nimeni daca ati avut asigurare pentru case", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a remarcat progresele facute in zona de la ultima sa vizita la Radauti Prut.

"Lucrurile au progresat fata de anul trecut si obiectivul guvernului de a crea un acoperis pentru toti cei care au fost afectati de inundatii este realizat. Acum problema este finisajul exterior, pentru ca la interior toti si-au cam facut deja. E de vazut care sunt solutiile. Cert este ca viata a reintrat in normal si oamenii nu mai au disperarea de anul trecut", a subliniat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#Basescu criza economica, #Romania iese criza , #stiri economice
Comentarii
Poza AIUREA AIUREA
AIUREA AIUREA
rank 5
BALUBA , BALUBA....
A
ASDFG
rank 1
aveti dreptate romania no sa iasa din criza niciodata atita