Criptomoneda bitcoin a urcat duminica cu 4,18%, la 50.947,94 dolari, adaugand 2.043,31 dolari la inchiderea sa anterioara, in pofida avertismentele analistilor potrivit carora este "un spectacol economic secundar" si ofera o protectie redusa impotriva unei scaderi a pretului actiunilor, transmite Reuters.
Cea mai populara criptomoneda a crescut cu 83,7% fata de nivelul minim din acest an - 27.734 dolari - inregistrat in data de 4 ianuarie.
Luna trecuta, cotatia bitcoin a urcat pana la un nivel record de 58.354,14 dolari, pe masura ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Aceasta majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflatia si devalorizarea dolarului american.
Progresele spectaculoase inregistrate de bitcoin in ultimele luni au fost alimentate de semnalele ca incepe sa fie acceptata de un numar din ce in ce mai mare de investitori si companii, de la Tesla si Mastercard, pana la BNY Mellon.
Cu toate acestea, multi analisti si investitori sunt in continuare sceptici cand vine vorba de monedele digitale slab reglementate si cu evolutii volatile, avand in vedere ca in continuare nu sunt utilizate la scara larga in magazine.
Analistii bancii JP Morgan sustin ca preturile actuale la bitcoin sunt cu mult peste estimarile lor referitoare la valoarea adecvata. Adoptarea pe scara larga creste corelatia dintre bitcoin si activele ciclice, are cresc si scad odata cu ciclurile economice, ceea ce, pe cale de consecinta, diminueaza beneficiile unei diversificari in zona criptomonedelor, sustin analistii bancii americane intr-un raport.
Bitcoin este un "spectacol economic secundar", adauga analistii de la JP Morgan, potrivit carora inovatiile din tehnologia financiara si expansiunea platformelor digitale in domeniile creditului si platilor reprezinta "adevarata poveste de transformare financiara in epoca COVID-19".
Pe de alta parte, sustinatorii bitcoin spun ca aceasta criptomoneda este "aur digital" care poate oferi protectie impotriva riscului de inflatie declansat de programele uriase de stimulare lansate de bancile centrale si guvernele din intreaga lume pentru a contracara efectele crizei COVID-19.
Analistii JP Morgan subliniaza insa ca un bitcoin ar trebui sa ajunga la un curs de 146.000 de dolari pentru ca valoarea de piata a tuturor acestor monede sa fie comparabila cu investitiile in aur ale sectorului privat via fonduri de tip exchange-traded funds (ETF) sau in monede si lingouri.
Bitcoin este cea mai importanta moneda digitala, cu o cota de piata de aproape 70%.
Tehnologia blockchain utilizeaza criptografia pentru a crea un registru digital de date in care sunt incluse tranzactiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzactiile sunt arhivate si autentificate in mod public, fara sa mai fie nevoie de un singur detinator al informatiei.