Bloomberg: Panica in institutiile bancare est-europene

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 11:40
1437 citiri
Bloomberg: Panica in institutiile bancare est-europene

Imprumuturile in euro, in urma sistarii creditatarii in franci elvetieni, au ajutat Europa de Est sa isi rotunjeasca economiile.

Tari precum Romania, Polonia si Ucraina au beneficiat din plin de beneficiile imprumuturilor in monede straine pentru a finanta proiecte imobiliare si antreprenoriatul dupa iesirea din comunism, informeaza Bloomberg.

Sistarea creditarii in franci elvetieni din cauza costurilor prea mari poate majora impactul crizei financiare globale ajungand totodata sa stopeze cresterea economica in unele tari in care aceasta evolua pozitiv intr-un timp scurt.

De la sfarsitul lunii august, forintul a inregistrat scaderi de pana la 16% fata de francul elvetian, moneda preferata de cumparatorii de locuinte prin credit ipotecar. Fata de euro, moneda Ungariei a inregistrat o depreciere de 8%. In aceste conditii, imprumuturile in alte valute au crescut cu 62% de la valaoarea de 33% inregistrata acum trei ani.

Leul romanesc s-a depreciat de asemenea cu mai mult de 14% fata de moneda americana si cu 3,2% fata de euro. Moneda nationala a Poloniei a scazut cu 17% in raport cu dolarul si cu 6,8% fata de moneda europeana.

Inainte de intreaga harababura din sistemul financiar global, bancile din Romania au aplicat imprumuturilor in euro o dobanda de 7% si celor in lei 9,5%. Astfel, romanii au apelat la imprumuturi in alte valute fata de moneda nationala in proportie de 36 miliarde de dolari la sfarsitul lunii septembrie. Valoare de trei ori mai mare decat acum doi ani.

In Ungaria, imprumuturile in franci elvetieni au beneficiat de dobanzi injumatatite in comparatie cu imprumuturile in forinti. In aceste conditii, consumatorii s-au imprumutat de cinci ori mai mult in alte valute decat in forinti.

Partea de Est a inregistrat cea mai mare crestere economica a Europei.

Economia Romaniei a atins o crestere economica de 9,3% in iunie, Ucraina 6,5% si Polonia 5,8%. In aceeasi perioada, economia tarilor Uniunii Europene a ajuns pana la o crestere de 1,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #criza financiara, #Europa, #franci elvetieni , #stiri economice