Bulgaria, oaia neagra a Balcanilor

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 12:36
3229 citiri
Bulgaria, oaia neagra a Balcanilor
Foto: Daylife

Bulgaria se numara printre tarile europene cel mai grav afectate de criza economica, fiind in stare sa provoace daune imense principalilor sai investori straini.

Tara are un deficit de cont curent de 25% din produsul intern brut, cel mai mare dintre cele 80 de tari emergente monitorizate de Fitch Ratings.

Datoriile externe ale vecinilor din sud au ajuns la nivelul de 102% din PIB, iar preturile ameninta sa scada cu 50 de procente.

Analistii internationali sunt de parere ca situatia din Balcani este chiar mai proasta decat in tarile Baltice, avand in vedere ca Letonia, Lituania si Estonia beneficiaza de sprijin puternic din partea bancilor suedeze.

De altfel, primarul Sofiei, Boiko Borisov (foto), care este si lider al partidului de centru dreapta GERB, a declarat ca a mostenit "un colaps total al tarii", dupa ce a castigat alegerile, in fata socialistilor.

Fost antrenor de karate, Borissov a promis sa elimine coruptia si sa stopeze "explozia" deficitului bugetar.

Una dintre marile greseli ale Bulgariei a fost sistemul de schimb valutar fix, la fel ca Letonia. Astfel, analistii sunt de parere ca politica monetara a fost prea relaxata, in ultimul deceniu, pentru a acoperi nevoile unei cresteri economice masive.

"Situatia macroeconomica din Bulgaria este ingrozitoare", a spus Lars Christensen, reponsabil de pietele emergente la Danske Bank, citat de The Telegraph. "Investitiile straine s-au oprit. Scaderea economiei s-a accelerat in lunile mai si iunie. Desi alegerea unui nou guvern este o imbunatatire, nu exclud posibilitatea unei scederi de 15 - 20 de procente a produsului intern brut", a adaugat el.

Bulgaria poate dauna statelor partenere

Cei mai importanti investitori straini in Bulgaria, in special in sistemul bancar, sunt Grecia, Ungaria si Italia.

Banca centrala elena deja le-a transmis bancilor, in special National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus, ca nu au voie sa directioneze bani din cele 28 de miliarde de euro, acordati drept sprijin, catre tarile din Balcani, din cauza "riscului in domeniul creditelor".

Aceasta cerinta incalca acordul UE prin care bancile trebuie sa-si sustina subsidiarele din Europa de Est, insa guvernul de la Atena nu are de ales, avand in vederea starea precara a propriei economii.

Desi triplarea fondurilor de care dispune FMI pentru acordarea de imprumuturi tarilor din Europa de Est, la 750 de miliarde de euro, problemele de baza nu s-au rezolvat.

Unii analisti sunt de parere ca deflatia ar putea functiona, chiar daca reducerea salariilor, de exemplu, este o masura dureroasa.

Insa altii cred deflatia ar putea avea consecinte negative. "Rata somajului ar putea urca pana la 20 de procente, in Bulgaria. Acest lucru va conduce la o instabiliate sociala", a spus Hans Redeker, de la BNP Paribas.

Problemele variaza de la tara la tara. Desi in Romania exista o adevarata dezordine fiscala, spun analistii, sistemul flexibil de curs valutar o ajuta si are deja un acord de finantare cu Fondul Monetar International.

In schimb, Serbia, Croatia, Macedonia, Albania, Muntenegru si Bosnia vor avea nevoie de un flux de capital continuu, pentru a-si sprijini sistemele.

"Daca tarile baltice sunt un vis urat pentru Suedia, Balcanii ar putea fi un adevarat cosmar pentru Grecia, Italia si Austria", a spus Samir Patel, de la Research2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#situatie economica Bulgaria, #scadere economica Bulgaria, #criza economica Bulgaria , #stiri economice