Bursa - o investitie proasta la inceput de an

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 10:37
1377 citiri
Bursa - o investitie proasta la inceput de an

Banii tinuti la saltea sau la banca, in depozite, sunt, surprinzator, variantele de economisire de succes ale inceputului de an in Romania. Bursa romaneasca a debutat in noul an cu o corectie severa, neanticipata de cei mai multi dintre investitorii romani, dar intuita de unii straini.

Mizand pe cresterea traditionala a bursei la inceput de an, multi dintre romani s-au inghesuit sa cumpere actiuni la BVB la finalul anului trecut, acestia regretand acum amarnic decizia lor. De la inceputul anului, pierderile de la BVB au depasit 4,6 miliarde euro, ca urmare in principal a iesirii strainilor de pe bursa.

Si ultima saptamana a adus o scadere importanta a indicilor bursieri, indicele BET-C, care urmareste toate actiunile cotate la BVB, fiind cel mai afectat de trendul de scadere adoptat de piata in aceasta saptamana, cu o pierdere de 5,37%.

Indicele BET, care caracterizeaza evolutia celor mai lichide 10 titluri, a incheiat saptamana cu o pierdere de 5,01%, inregistrand in sedinta de miercuri o corectie majora, de peste 4,5%, cand a atins valoarea minima, de 8.115,80 puncte.

O influenta majora asupra evolutiei indicelui BET a avut-o scaderea cursului actiunilor Petrom cu 7,90%, avand in vedere ponderea acestora in compozitia indicelui.

SIF-urile sunt, datorita lichiditatii ridicate, cele mai sensibile la evolutiile de pe piata externa, astfel ca scaderile zilnice s-au resimtit cel mai tare in acest sector, dar si revenirile au fost mai puternice. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, a inregistrat o depreciere majora in ultima saptamana, cand a avut o pierdere de 4,46%.

"Corelarea pietei de capital romanesti cu pietele externe a fost mai evidenta ca niciodata in ultima saptamana, stirile negative care au alimentat scaderile de pe bursele internationale resimtindu-se si la noi intr-o proportie mai accentuata, ca urmare a volatilitatii specifice pietelor emergentea, explica analistii de la Prime Transaction.

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au fost afectate si de vestile proaste din zona economiei nationale si de o posibila recesiune a economiei americane. "Scaderile generale au afectat mai toate companiile listate pe BVB, astfel ca topul cresterilor este mai degraba un top al mentinerilor, nici un titlu reusind sa depaseasca un randament de peste 2,5%.

Interesante sunt tilurile Turbomecanica, care au inchis saptamana cu un castig de 1,67%, in mare parte in urma tranzactiilor din sedinta de vineri, cand cursul s-a apreciat cu peste 7%a, apreciaza brokerii de la Prime Transaction.

In topul scaderilor intalnim companii cu lichiditate scazuta, de exemplu actiunile Condmag Brasov care au pierdut in perioada analizata 17,78% si UAMT Oradea care s-a depreciat cu 14,06%.

Cel mai afectat de scaderi a fost domeniul financiar, cele cinci SIF-uri inregistrand corectii apreciabile, valoarea titlurilor in unele cazuri ajungand la minime pe care nu le-au mai avut de peste un an.

"Cele cinci societati de investitii financiare au resimtit mai tare scaderile de pe pietele externe, insa bilantul de la sfarsitul saptamanii arata mai bine decat cel de saptamana trecuta, doar SIF Banat-Crisana depreciindu-se intr-o proportie mai mare, cele doua sedinte de crestere reusind sa atenueze din pierderi,a considera analistii de pe piata de capital.

In ceea ce priveste evolutia cursului SIF Moldova, acesta a marcat o scadere saptamanala de 5,96%, fiind cel mai afectat de vanzarile masive din piata. Cea mai mica scaderea au inregistrat-o titlurile SIF Muntenia, care au pierdut doar 2,94%.

La nivelul bancilor am intalnit o volatilitate foarte ridicata si scaderi mai ponderate. Actiunile BRD au acumulat o pierdere 2,17% din pretul acestor actiuni, iar titlurile emise de Banca Transilvania au marcat o pierdere la final de saptamana de 5,33%. Insa de departe titlurile Banca Comerciala Carpatica au inregistrat cea mai mare pierdere din sector, de 5,64%. Vlad Voiculescu

Top cresteri saptamanale BVB

1. Titan SA +2,42%

2. Turbomecanica SA +1,67%

3. Compa SA +0,71%

4. Vrancart SA +0,64%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#bursa, #investitie, #piata de capital , #stiri economice