Bursele europene inchid pe rosu, din cauza pretului petrolului

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 21:46
1126 citiri
Bursele europene inchid pe rosu, din cauza pretului petrolului

Actiunile europene s-au ieftinit, luni, pentru a patra sedinta consecutiv, dupa ce titlurile din sectorul energetic au urmat tendinta de scadere a pretului petrolului, in timp ce actiunile companiilor auto s-au depreciat, afectate de scaderea cererii de masini.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a inchis sedinta in scadere cu 1,5%, la 854,09 puncte, dupa ce in ultima sedinta de tranzactionare de saptamana trecuta a scazut cu 0,5%. In 2008, indicele a coborat cu 45%, relateaza Reuters.

Dintre actiunile ce intra in componenta indicelui, cele din sectorul energetic sunt cele care au avut cea mai mare pondere in scadere, dupa ce pretul titeiului a scazut cu mai mult de 7%, dupa publicarea datelor ce arata ca a scazut consumul mondial de energie, in contextul recesiunii.

Actiunile BP, Royal Dutch Shell, ale producatorului de gaze BG Group, ale Tullow Oil, NorskHydro si Total au avut deprecieri cuprinse intre 0,8% si 10%.

Actiunile producatorilor auto, ale caror cotatii sunt afectate grav de scaderea cererii de automobile de pe pietele mondiale, s-au depreciat la randul lor. Astfel, titlurile BMW, Daimler AG, Porsche, Volkswagen, Renault si Fiat au inregistrat scaderi cuprinse intre 0,8% si 8,4%.

"Nivelul indicilor arata ca investitorii mizeaza deja pe revizuirea in scadere a multor estimari privind rezultatele financiare ale companiilor. Cu toate acestea, elementul principal care influenteaza piata este aversiunea fata de risc", a spus strategul-sef al companiei CM-CIC Securities, Valerie Plagnol.

In ceea ce priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al pietei Bursei de Valori de la Londra - London Stock Exchange (LSE) - a coborat cu 0,50%, la 4.426,19 puncte, potrivit paginii de internet a publicatiei franceze Les Echos.

Indicele Dax al bursei germane de la Frankfurt a scazut la 4.719,62 puncte, ceea ce reprezinta un declin cu 1,34%, iar indicele CAC 40 al pietei pariziene a inchis in scadere cu 1,62%, la 3.246,12 puncte, mai scrie Les Echos.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#bursele europene rosu, #burse afectate, #scaderea pretului petrolului , #stiri economice