Caderea BVB, semn ca Romania intra in criza?

Duminica, 12 Octombrie 2008, ora 23:20
3728 citiri
Caderea BVB, semn ca Romania intra in criza?

Ultima saptamana a marcat pe piata de capital din Romania doua premiere. In primul rand, joi, dupa mai bine de trei ani si jumatate, conducerea Bursei de Valori Bucuresti a luat decizia de a suspenda tranzactiile, dupa ce indicele BET a cazut sub pragul de alerta, de -10%, iar indicele societatilor de investitii financiare s-a apropiat la cateva sutimi de limita inferioara de -15%, in doar o ora de la deschiderea sedintei.

A doua zi, reprezentantii BVB au hotarat sa nu deschida sedinta la ora obisnuita, ci sa prelungeasca starea de "predeschidere" pana in jurul orei 16.00 si sa permita efectuarea de tranzactii doar pentru cateva minute, in finalul zilei.

Desi li s-a permis sa-si anuleze ordinele introduse in piata in cele opt ore in care s-a mentinut starea de "predeschidere", in speranta ca investitorii vor ajunge la sentimente mai bune dupa ce vor analiza la rece situatiile de pe pietele internationale, toate actiunile companiilor listate, cu o singura exceptie, au raporta scaderi cuprinse intre 10 si 15%.

Cat s-a pierdut la bursa?

In doar cate minute, capitalizarea bursei s-a redus cu 2,18 miliarde de euro, valoarea companiilor listate la Bucuresti ajungand la aproximativ 16,37 miliarde de euro.

Aceasta este cea mai severa scadere de la declansarea actualei crize financiare. In mai putin de o luna, incepand cu 12 septembrie - cand s-a anuntat falimentul Lehman Brothers, capitalizarea bursiera a scazut cu 40%.

Raportat la numarul investitorilor ramasi pe Bursa de Valori Bucuresti, cele aproximativ 37,15 miliarde de lei (11 miliarde euro) se traduc in pierderi medii de3,67 milioane de euro pe cap de investitor.

Din totalul acestor pierderi, 2,2 miliarde de lei au revenit SIF-urilor, acestea raportand cele mai severe scaderi dintre toate societatile listate. In intervalul 12 septembrie - 10 octombrie, indicele BET-FI, al societatilor de investitii financiare, s-a depreciat cu peste 52%, pana la valoarea de 15.200,57 puncte. La randul lor, indicele energetic BET-NG a pierdut aproximativ 42%, indicele BET a coborat cu 36,7%, iar BET-C a raportat o scadere de 36,4%.

Scaderile raportate in ultima perioada pe Bursa Bucuresti au fost puse, de cele mai multe ori, pe seama evolutiilor nefavoarabile de pe pietele internatioanle de capital. Pierderile inregistrate de principalii indici ai marilor burse internationale i-au speriat pe speculanti, acestia din urma luand deciziile investitionale in functie de impulsurile emotionale, fara sa tina cont de performantele economiei nationale din primul semestru.

Investitorii straini

Dincolo de aceasta realitate, trendul descendent pe care a intrat bursa a fost mentinut si de iesirea unui numar foarte mare de investitori straini de pe piata autohtona, pe fondul nevoii de lichiditati si a scaderii apetitului pentru risc.

Declinul pietei de capital poate fi considerat inceputul crizei financiare din Romania, mai ales ca acest lucru a fost deja anticipat de analistii internationali. La nici o saptamana de la intrarea Lehman Brothers sub protectia legii falimentului, specalistii plasau Romania pe lista statelor europene care vor avea de suferit de pe urma prabusirii bancii americane de investitii.

Lehman Brothers nu a investit niciodata sume considerabile pe pietele emergente din Europa de Est, dar raportat la marimea economiilor emergente din regiune, cele cateva miliarde de dolari controlate prin intermediul mai multor parteneri i-au conferit un statut important, potrivit Reuters.

Dincolo de pierderile provocate de retragerea investitorilor straini, fie ca este vorba de cei de pe piata de capital sau de cei din sectorul imobiliar, economia Romaniei ar putea avea de suferit si din cauza amanarii unor investitii importante. Ford, unul dintre cei mai mari investitori straini veniti in Romania in ultima perioada, se confrunta cu grave probleme financiare, fiind la un pas de faliment, dupa cum sustin analistii inernationali. In conditiile in care vanzarile de autoturisme au scazut dramatic, iar Uzina de la Craiova are nevoie de peste 600 milioane de euro pentru retehnologizare, sansele ca americanii sa amane investitiile asumate prin contractul de privatizare cresc destul de mult.

In plus, nici investitia intr-un combinat siderurgic la Marea Neagra, planificata de Voestalpine, pentru care concureaza si Romania nu mai este atat de sigura. Austriecii au anuntat deja ca ar putea amana luarea unei decizii pentru 2009, in conditiile in care au promis, in repetate randuri pe parcursul acestui an, ca vor anunta viitoarea locatie pana la sfarsitul lunii decembrie.

Cel mai probabil, amanarea deciziei este conditionata de gasirea unei banci lichide de la care Voestalpine sa imprumute o parte din cele cinci miliarde de euro necesare investitiei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#BVB, #evolutie, #criza financiara, #Romania , #stiri economice