Ziare.com

Campeanu: Majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca necesita 250 milioane euro

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 18:28

   

Campeanu: Majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca necesita 250 milioane euro
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, apreciaza ca efortul bugetar necesar pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca este de 250 milioane euro, in fiecare an, iar de aceasta masura vor beneficia 1,8 milioane de pensionari.

Executivul a sesizat Curtea Constitutionala in cazul initiativei legislative privind majorarea pensiilor pentru grupele I si II de munca - din care fac parte persoanele care au lucrat in conditii dificile de munca - de la 1 ianuarie 2009, adoptata de Parlament in luna septembrie, motivand ca nu au fost prevazute fondurile necesare si, in plus, exista elemente discriminatorii, a tinut sa precizeze Campeanu, informeaza NewsIn.

Cei care ar fi beneficiat de aceste modificari legislative ar fi castigat de doua ori mai mult decat persoanele care au iesit la pensie dupa legea anterioara - 19/2001.

"Legea creeaza discriminare, pentru ca a extins aceleasi drepturi si la persoanele care se incadreaza in grupe speciale din Legea 19/2001, incalcand principiul contributivitatii. Totodata, legea adoptata de Parlament acorda bonificatii la sporul pe intregul an, spre deosebire de prevederile OUG pe aceasta tema, care iau in calcul numai bonificatiile legate de sporul de vechime, adica 6 luni in loc de 1 an", a explicat ministrul Muncii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Mariana Campeanu sustine ca, in cazul in care ar intra in vigoare legea adoptata de parlamentari, suma necesara pentru cresterea pensiilor pentru grupele I si II de munca ar fi de 750 milioane euro, de trei ori mai mult decat daca ar fi aplicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului, care isi va produce efectele de la 1 octombrie.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat in luna septembrie, cu 173 de voturi pentru, 35 impotriva si sapte abtineri, o initiativa legislativa a PD-L si PSD care prevede cresterea punctului de pensie a celor incadrati in grupele I si II de munca de la 1 ianuarie 2009.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Curata discriminare TOVARASE Campeanu.

Dar sistemele de pensii speciale pentru magistrati si parlamentari care iau 80% din ultimul salariu nu e discriminare ? Cred ca e cea mai mare discriminare. Legea pensiilor (cu calculul punctajului pentru toata perioada de activitate) trebuie aplicata si magistratilor si parlamentarilor. In fond sunt platiti de la bugetul de stat , din taxele si impozitele noastre. Ei si-au facut legi speciale, incalcand flagrant constitutia. Asta nu vedeti, sau nu vreti sa vedeti ?

 

Hai sa fim seriosi!

Daca nu aveti bani pentru bolnavii care si-au distrus sanatatea in conditii grele de munca, luati din megapensiile nemeritate ale magistratilor, securistilor, militarilor, parlamentarilor, etc. carora le dati pensii dupa legi speciale nu ca la toata "PROSTIMEA".

 

Cu toate ca

si eu sant avantajat de aceasta lege,nu inteleg totusi care-i ratiunea ei.Lucrand in grupele 1 si 2 de munca am avut niste sporuri speciale care au intrat in calculul punctajului cf.legii 1/2001.Tind sa cred ca vom fi platiti de doua ori ptr. aceiasi treaba.Daca exista ceva real si nu stiu eu imi cer scuze ptr. cei ce vor fi afectati in cazul revocarii legii.

 

Pensionar rational

Sa sti ca in guvernarea lui VACAROIU sau aliniat toate pensiile la nivelul celr din grupa a III si de legea 19/2001 au benificiata numai cei care au iesit la pensie dupa aparitia acestei legi.Cei ce au iesit inaitea apritiei legei de modificare a pensiei 19/2001 nu au beneficiat de nici-o rectificare. Juristi din parlament cunosc bine cum sa proocedat asa ca tu PENSIONAR RATIONAL nu iti mai da cu parerea daca ai iesit la pensie in baza legei modificate 19/2001 .Deaceia iesti multumit tvaraseca ai iesit cu pensie care te multumeste. Documentezate si dupa aceia mai dati si cu parerea ca asfel nu prea iti sta bine la varsta pe care ai. Cine stie ce activitate ai avut sau ce ai facut toata viata si vi acum sa iti dai cu parerea. Dece nu ai spus cam ce pensie ai si cam ce activitate ai desfasurat de te simti foarte multumit.

 

Recalcularea

pensiilor cf. legii nr. 19/2000 s-a facut ptr. toata lumea dupa ce au venit astia la guvernare.Asta este cea mai perfecta lege.Determinarea nr.ului de puncte se face impartind venitul tau lunar(net sau brut)la salariu mediu pe economie.In acest venit net sau brut au intrat si sporurile care se dadeau celor ce au lucrat in grupa 1 si 2 de munca.Nedreptatea este ca in aceste grupe au fost cuprinsi si unele grupe de munca ,care nu meritau.Eu am pensie f. buna caci am lucrat pe platformele marine.Pana in dec.2006 am fost retribuit cu pensia pe vechea lege,fiind mai mare decat produsul nr.puncteX cu val punctului.Dupa aceea am intrat si eu pe noua lege.Cred ca-ti dai seama ca stiu ce vorbesc.

Logica simpla.

Daca legea 19/2001 s-ar aplica tuturor categoriilor de pensionari din Romania (inclusiv parlamentari, magistrati, politisti,etc.) si s-ar lua in calcul toate sporurile pentru care s-au platit impozite si CAS, nimeni nu ar mai avea ce comenta. Dreptate si echitate, asta doresc toti pensionarii. Dar cand vine vorba de pensiile "speciale", cei care au painea si cutitul schimba repede subiectul , sa nu se faca valuri. Legea a fost facuta de "juristi" care nu stiu ce este munca adevarata.

 

hhhhhh

daca toti cetatenii sint egali in drepturi atunci legea contributivitatii pentru toti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor