Ziare.com

Carnea de porc romaneasca ar putea ajunge, in acest an, pe mesele europenilor

Vineri, 09 Mai 2008, ora 14:00

   

Carnea de porc romaneasca ar putea ajunge, in acest an, pe mesele europenilor
Romania va cere CE aplicarea sistemului lohn, care ar permite exportul de preparate din porc realizate cu materie prima din import, iar o decizie ar putea fi anuntata in a doua jumatate a anului, dupa ce o misiune europeana va evalua unitatile de procesare, a anuntat, vineri, Sorin Minea.

"ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - n.red) va cere Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, adica dreptul de a exporta preparate realizate cu materie prima din import.

Aceasta este singura varianta pentru reluarea exportului, deoarece Romania continua vaccinarea porcilor din gospodarii si atata timp cat se vaccineaza nu se poate exporta un produs realizat cu materie prima de pe piata interna", a declarat, vineri, pentru NewsIn, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit lui Minea, a precizat ca o misiune europeana va evalua, in cel mult doua luni, modul in care ANSVSA monitorizeaza unitatile de procesare care intentioneaza sa exporte sau sa realizeze schimburi intracomunitare.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Sunt aproximativ zece unitati de procesare care si-au exprimat intentia de a realiza schimburi intracomunitare. Exista o serie de conditii care trebuie indeplinite, printre care asigurarea materiei prime din zona libera de pesta, ceea ce inseamna, practic, din import.

De asemenea, unitatea respectiva trebuie sa fie din clasa A, adica sa fie autorizata pentru schimburi intracomunitare. Nu in ultimul rand, trebuie asigurata trasabilitatea produselor", a mentionat Minea.

Romania poate obtine aplicarea sistemului lohn, cel mai probabil in a doua jumatatea anului, iar in ceea ce priveste posibilitatea de a exporta preparate realizate cu materie prima de pe piata interna, Minea a precizat ca Romania ar putea obtine acest drept cel mai devreme la mijlocul anului 2009.

"Romania poate relua exportul de preparate realizate cu materie prima de pe piata nationala doar dupa sase luni de la incetarea vaccinarii. Chiar daca s-a renuntat la vaccinarea porcilor din ferme, sunt vaccinati porcii din gospodarii pana in decembrie 2008.

Prin urmare, in cel mai bun caz, adica in varianta in care nu mai apar focare de pesta porcina, Romania poate cere reluarea exportului in a doua jumatate a anului 2009", a explicat Minea.

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, la sfarsitul anului trecut, ca va solicita oficial Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, dupa consultari cu producatorii de carne de porc si cu procesatorii.

Romania nu are voie sa exporte carne de porc si preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La inceputul lunii septembrie 2007, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicarii restrictiilor pentru Romania privind livrarea de carne de porc catre alte state membre pana la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evolutiei pestei porcine.

Potrivit patronatelor din industria alimentara, Romania ar putea exporta 20 % din productia de preparate din porc realizata pe piata interna, iar interdictia de a realiza schimburi intracomunitare, din cauza pestei, aduce pierderi de 250 de milioane de euro anual. Sistemul lohn ar permite producatorilor sa exporte preparate din carne de porc realizate cu materie prima din import.

Citeste mai multe despre Romania carne export porc
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1009 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor