Ziare.com

Castigul salarial mediu net, in crestere

Joi, 04 Februarie 2010, ora 11:07

   

Castigul salarial mediu net, in crestere
Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie cu 8,1% (111 lei) fata de noiembrie pana la 1.477 lei (350 euro), ca urmare a acordarii unor premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, a platii drepturilor salariale restante si a realizarii de productii mai mari.

Insa comparativ cu decembrie 2008, castigul salarial mediu nominal net a scazut in decembrie 2009 cu 0,8%, iar in termeni reali (tinand cont de inflatie) castigul salarial a fost cu 5,3% mai mic fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor INS.

Astfel, in 2009 a fost inregistrata prima scadere a salariilor si a puterii de cumparare dupa ani la rand de majorari salariale, a anuntat joi INS.

In noiembrie, castigul salarial mediu net scazuse cu 0,7% (9 lei) fata de octombrie, pana la 1.366 lei.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Boc: Al 13-lea salariu pe 2009 va fi platit pana in aprilie

Castigul salarial mediu brut a fost de 2.023 lei (479 euro) in ultima luna din 2009, fiind cu 8,4% mai mare decat in luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 32% mai mare in decembrie 2009.

"Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,8%", a mai precizat Statistica.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in ultima luna a anului trecut in activitatile din intermedieri financiare (4.111 lei, 973 euro), iar cele mai mici in activitatile de hoteluri si restaurante (810 lei, 192 euro).

Unele salarii din sistemul bugetar ar putea fi inghetate pe termen nelimitat

In decembrie au fost inregistrate cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu peste 30% in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura (41%), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (32,8%) si telecomunicatii (32,7%).

Castigul salarial mediu net a mai sporit cu rate cuprinse intre 20% si 28% in alte activitati extractive, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, intermedieri financiare, respectiv cu intre 15% si 19% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea echipamentelor electrice, extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale.

Cresteri mai moderate, intre 10% si 15%, au avut loc in producerea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extractia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloace de transport, a produselor din tutun, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, tranzactii imobiliare.

Seitan: In 2010 pot fi majorate doar salariile mai mici de 705 lei

In decembrie au fost inregistrate si unele scaderi ale castigului salarial mediu net, cauzate de diminuarea anumitor sporuri si drepturi salariale, restrangerea activitatii si dificultati financiare, nerealizarea de productii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara.

Astfel, castigul salarial mediu net a scazut cu peste 1% in activitati de editare, sanatate si asistenta sociala, iar cu mai putin de 1% in prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, invatamant si alte activitati industriale.

Sursa: rNews

Articol citit de 1517 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pe foaie stam bine!!!!!

in toate statisticile se spune ce bine stam creste salariul, cu diferite prime ,creste puterea de cumparare ce bine traiesc Romanii. Dar care este oare situatia reala?Acum cind oricine poate sa faca un tur prin Europa, observam ca mancarea are preturi uneori duble la noi ,poate chiar mai mari ,decat in Franta ,Italia etc, etc si oanemii din Romania nu is prea pot permite sa se atinga de unele produse.Benzina si Motorina este la aceleasi preturi si poate uneori mai mari decat in vest astea in conditiile unui salariu mediu pe economie de departe cel mai scazut din Europa. ca sa nu mai vorbim de Justitie unde citeam zilele trecute ca scapam de monitorizarea Ue si acolo le-ati prezentat statistici nu fapte reala ???Sanatate, mor oameni in spitale din cauza lipsei de fondurii. Educatie, un sistem depasit de mult in ceea ce priveste sistemul pedagogic si pe deasupra mai ingheata si copii prin clase asta in cazul in care se tin orele!Asa ca articolele nu ne fac sa traim mai bine, cu atat mai mult cind in ele se reflecta doar statistici si nu fapte REALE.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor