Cat a scazut increderea analistilor financiari in economia Romaniei

Luni, 25 Iunie 2018, ora 10:55
2831 citiri
Cat a scazut increderea analistilor financiari in economia Romaniei

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna mai, fata de aprilie, cu 8 puncte pana la valoarea de 41,5, arata datele publicate luni de CFA Romania.

Fata de aceeasi luna din 2017, indicatorul a scazut cu 25,1 puncte. Analistii CFA estimeaza ca euro ar putea depasi nivelul de 4,7 lei in urmatoarele sase luni.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca).

Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 9,5 puncte, pana la 56,9 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 27 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 7,2 puncte pana la 33,8 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipatiilor a scazut cu 24,1 puncte.

"In ceea ce priveste cursul de schimb eur/ron, aproximativ 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuala. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603", se arata in comunicat.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,58%, potrivit CFA Romania.

"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, si respectiv 87,5% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.

Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative", se arata in comunicat.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni in randul membrilor CFA Romania si al candidatilor pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA), organizatia avand peste 220 de membri.

Citeste si:
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
Șefii USR au descins la Mogoșoaia. Mesajul transmis către PNL și PMP: "România nu tolerează violența și bădărănia" VIDEO
12 membri din structurile de conducere ale USR, în frunte cu Dacian Cioloș și Dan Barna, au mers la Mogoșoaia în după-amiaza zilei de vineri, 28 ianuarie. Dacian Cioloș, împreună cu...
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Reacția lui Cătălin Drulă la măsurile ridicole luate de PNL după scandalul din Mogoșoaia: ”Manevră clasică la șmecherie”
Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat vineri, 28 ianuarie, decizia PNL de a-l suspenda din partid pe liderul din Ilfov, Hubert Thuma, care a agresat-o pe colega sa din USR...
Comentarii
Hastalavista
rank 5
Kogaion78
rank 2